Er is aanzienlijke waterschade in Bozar na het blussen van de brand die woedde op het dak van het kunstencentrum.

De dakbrand die maandagnamiddag uitbrak in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten Bozar heeft haar sporen nagelaten. Er is aanzienlijke waterschade in de Henry Le Boeufzaal en aan het orgel.

‘Onze twee prioriteiten zijn enerzijds de veiligheid van de personen die nu in het gebouw moeten werken en anderzijds preventieve maatregelen nemen. Vooral omdat de dakgoten zijn doorgeknipt door de brandweer bij het blussen. De waterafvoer is dus weg, maar er is slecht weer voorspeld. We willen dus verdere waterschade zoveel mogelijk vermijden’, vertelt Johan Vanderborght, woordvoerder van de Regie der Gebouwen. Een team van de Regie der Gebouwen is dinsdagochtend ter plaatse gegaan met een technische ploeg van Bozar en een aannemer om de eerste vaststellingen te doen wat betreft stabiliteit, veiligheid en reparaties die nodig zijn.

Waterschade in Henry Le Boeufzaal in Bozar na brand
Schade in de Henry Le Boeufzaal. Foto: BELGA

‘Wat betreft de schade binnenin Bozar heeft vooral de Henry Le Boeufzaal het zwaar te verduren gekregen. De balkons in de zaal zijn beschadigd en het orgel is beschadigd. Daarnaast is er ook bepleistering naar beneden gekomen in sommige expositieruimtes. De glazen lichtstraten van de verschillende ruimtes hebben de brand wel doorstaan’, verklaart Vanderborght.

Op videobeelden die de brandweer heeft vrijgegeven is te zien hoe het water tijdens het blussen van binnenuit door het plafond breekt en wegstroomt over de vloer. Er worden momenteel waterstofzuigers gebruikt om het water weg te pompen. Een aannemer is al bezig met het opstellen van een plan om zo snel mogelijk oplossingen voor te dragen om verdere waterinfiltratie te vermijden.

Brand in Bozar

Maandagnamiddag brak brand uit op het dak van Bozar. Het vuur woedde in de isolatie tussen het dak en het plafond en kon zich via technische kokers verspreiden, waardoor het ook moeilijk te blussen was. Met behulp van drones met infraroodcamera’s van de federale politie konden de verschillende vuurhaarden wel gelokaliseerd en geblust worden. Rond 21.30 uur was de brand bijna volledig geblust en tegen middernacht konden de meeste ploegen weer naar huis.

De brandweer kreeg een oproep om 16.12 uur. Er werden in totaal zes pompwagens en vier ladderwagens ingezet om het vuur te bestrijden. Eén brandweerman raakte tijdens de bluswerken onwel door een hartprobleem en is overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn toestand is intussen stabiel en niet zorgwekkend. Een andere gleed uit op het dak en bezeerde zijn been, maar bleef op post.

Oorzaak onbekend

Ook de oorzaak is vooralsnog onbekend. Bij een bezoek ter plaatse hoorden we dat er rekening gehouden werd met brand in een technische installatie op het dak, maar dat bericht werd niet bevestigd. Nadien zei woordvoerster Leen Daems aan onze krant dat de brand afkomstig was van een koelgroep op het dak.

Het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten Bozar blijft door de dakbrand van maandag zeker een week gesloten, tot en met maandag 25 januari. Dat meldt Bozar-woordvoerster Leen Daems aan Belga.