Nog geen uitsluitsel over strengere restricties voor reizigers
Foto: BELGA

Het kernkabinet stelt voor om een coronatest en quarantaine te verplichten voor wie langer dan 16 uur in het buitenland verblijft. Het Overlegcomité moet hierover beslissen, mogelijk komt het nog voor vrijdag bijeen.

Dat is na afloop van het kernkabinet bevestigd aan onze redactie. Door de opmars van de Britse variant van het coronavirus in ons land bevelen experts aan om de quarantainemaatregelen te verstrengen. Ook wie minder dan 48 uur in het buitenland vertoeft zou in quarantaine moeten, vindt Geert Molenberghs van de expertengroep Gems.

Het kernkabinet zat maandagmorgen zoals gepland bijeen over de maatregelen, maar formele beslissingen zijn niet genomen. Het kernkabinet zal wel voorstellen aan de regio’s om al na een buitenlands verblijf van 16 uur een test en quarantaine te verplichten. Dat is een compromis: de termijn verhindert dat mensen in het buitenland overnachten, maar laat wel nor­male grensarbeid toe.

Of dat voorstel het ook haalt, wordt in principe pas vrijdag duidelijk op het Overlegcomité. Maar het is niet uitgesloten dat maatregelen rond reizen en het indijken van de Britse variant al eerder worden bekeken, klinkt het. Of er daarvoor ook een vervroegde bijeenkomst van het Overlegcomité nodig is, is nog te bekijken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in