Chinese mijnwerkers al week vast onder de grond
Reddingswerkers boren in sneltempo een bijkomende mijnschacht. Foto: ap

Een groep van zeker twaalf Chinese kompels zit al een week vast door een explosie in een goudmijn. Tien anderen zijn mogelijk omgekomen.

De overlevenden zijn er dit weekend in geslaagd een brief te bezorgen aan de reddingswerkers. Ze zeggen dat ze uitgeput zijn en medicijnen nodig te hebben.

De ontploffing, op 10 januari, heeft de uitgangsladder en het communicatiesysteem ernstig beschadigd. Daardoor was geen contact meer mogelijk tussen de arbeiders in de mijn en de buitenwereld, de stad Qixia in de oostelijke provincie Shandong.

Hulpdiensten boorden een gat in de mijn en hoorden ‘kloppende geluiden’, had staatspersbureau Xinhua eerder gemeld. De mijnwerkers konden een handgeschreven boodschap naar boven sturen via een neergelaten kabel. De schrijver daarvan meldde dat minstens twaalf mijnwerkers nog in leven zijn.

‘We zijn allemaal uitgeput. We hebben dringend nood aan medicijnen voor maagpijn, pijnstillers, verband en ontstekingsremmers. Drie mensen lijden aan hypertensie’, aldus de auteur. De mijnwerkers zouden ook omringd zijn door water. Vier van hen zijn gewond. ‘We weten niet hoe de tien anderen eraan toe zijn’, klinkt het nog. ‘We blijven hopen. Bedankt!’

De openbare omroep CCTV toonde hoe reddingswerkers via een metalen kabel voedsel neerlieten. Daarna kwam de brief van de mijnwerkers naar boven. De reddingswerkers graven verschillende tunnels in de hoop de mijnwerkers te kunnen bereiken.

In China komen wel vaker mijnongevallen voor. De industrie verkeert er in slechte staat Veiligheidsvoorschriften worden er vaak slecht gehandhaafd.