Eerste onderzoek toont ‘bemoedigende resultaten’ aan van vaccinatiecampagne in Israël
Foto: AP

Een maand na de start van de grootschalige vaccinatiecampagne in Israël, tonen voorlopige onderzoeksresultaten aan dat die inspanningen ook resultaat opgeleverd hebben. Het percentage van nieuwe besmettingen is aanzienlijk lager binnen de gevaccineerde groep.

Het aantal positieve tests bij 60-plussers is volgens het onderzoek van zorgverzekeraar Clalit duidelijk afgenomen. In die studie werden zowat 200.000 gevaccineerde ouderen vergeleken met een even grote groep niet-gevaccineerde leeftijdsgenoten.

33 procent lager

Tussen de vijfde en twaalfde dag na de vaccinatie was er nog geen verschil zichtbaar in het aantal positieve covid-19-testen tussen de twee groepen. Vanaf de veertiende dag daalde het aantal gevaccineerde mensen dat positief testte in vergelijking met de groep die zich nog niet had laten vaccineren. ‘Het aandeel positieve tests, met of zonder symptomen, lag 33 procent lager in de gevaccineerde groep’, aldus professor Ran Balicer.

De epidemioloog spreekt van een ‘bemoedigend resultaat’. ‘Het toont aan dat het vaccin effectief is, zelfs bij oudere mensen.’

De gevaccineerde groep moet nog steeds hun tweede vaccinatie krijgen om volledige immuniteit op te bouwen en dus liggen deze eerste resultaten van Clalit in lijn met de verwachtingen. In zijn eerdere klinische studies stelde Pfizer de effecten van de vaccinatie vast op de elfde dag na de eerste vaccinatie. Dit onderzoek van Clalit bekrachtigt dat het lagere percentage van besmettingen gelinkt is aan de vaccinatie en niet aan andere variabelen.

Balicer verwacht dat het aantal ernstig zieke coronapatiënten nu al snel stevig zal afnemen in Israël.

Controversiële wereldleider

Israël wordt beschouwd als een wereldleider op het vlak van de coronavaccinatie. Meer dan 2 miljoen mensen hebben al de eerste dosis van het vaccin gekregen, ongeveer een kwart miljoen mensen kreeg al een tweede dosis. Al 75 procent van de 60-plussers is gevaccineerd, zegt Balicer. Er was aanvankelijke ook controverse over de vaccinatiestrategie van het land. Palestijnen in de bezette gebieden worden niet bediend en de Palestijnse autoriteiten blijken niet in staat dat gat te dichten. Israël wijst naar de Oslo-akkoorden van 1993 waarin staat dat de Palestijnse autoriteiten de verantwoordelijkheid over het departement gezondheidszorg hebben. Vaccinaties vallen daar onder.

Hoge coronacijfers

Ondanks Israëls vaccinatiecampagne ligt het aantal nieuwe coronabesmettingen in het land op dit moment nog steeds erg hoog. Gisteren kwamen er meer dan 8.000 nieuwe gevallen bij. Hoewel bijna een derde van de bevolking al een eerste vaccinatie kreeg, is het niet zo verwonderlijk dat het aantal coronabesmettingen (voorlopig) hoog blijft. Er zijn immers twee dosissen van het vaccin nodig om een volledige immuniteit op te bouwen. Bovendien luidt de consensus dat zo’n 70 procent van de bevolking gevaccineerd moet zijn om van een doeltreffende vaccinatiecampagne te spreken.

Waarschuwing Noorwegen

Noorwegen stuurde recent een waarschuwing de wereld in nadat 29 mensen waren overleden niet lang na hun vaccinatie. Het Noorse Geneesmiddelenagentschap liet weten dat ze allemaal ouder dan 75 jaar waren en allemaal ernstige medische aandoeningen hadden. Er zijn in het land al 42,000 mensen gevaccineerd. Maandag meldde het persagentschap Bloombergdat er geen directe link werd gevonden tussen de overlijdens en de vaccinaties.

Ook in ons land onderzoekt het Geneesmiddelenagentschap een overlijden van een 82-jarige die pas ingeënt was. Er wordt onderzocht over er een verband is. Israël heeft op dit moment nog niet te maken gehad met mogelijk verdachte overlijdens na een vaccinatie.

Aanvulling 18/01, 15 uur: Dit stuk werd aangevuld met meer informatie over het vaccinatiebeleid van Israël (en de Palestijnen in de bezette gebieden) en de huidige coronabesmettingen in Israël.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in