Dat één iemand die de coronaregels niet naleeft een gigantische impact kan hebben, wordt pijnlijk duidelijk door de verspreiding van de Britse variant in de regio Edegem-Kontich. Hoeveel mensen besmet raakten is nog niet duidelijk, maar duizenden personen die een band hebben met twee scholen moeten er minstens een week in quarantaine.

Volgens de Gazet van Antwerpen zou de bron van de besmetting bij een van de ouders van een leerlinge van de basisschool Olfa Elsdonk in Edegem liggen. Die persoon zou tijdens de kerstvakantie zijn gaan skiën, maar na afloop de quarantaineregels niet hebben nageleefd. Daardoor raakte de dochter besmet, en via haar zeker één andere leerlinge van dezelfde school.

Die twee meisjes uit het zesde leerjaar hielpen mee in de kantine van de school. Volgens de directie zijn daarbij weliswaar alle veiligheidsvoorschriften opgevolgd. Maar toch is beslist om de school te sluiten, en alle leerlingen en personeel te testen en in quarantaine te laten gaan. Ook van hun familie wordt verwacht dat ze allemaal in quarantaine gaan.

De burgemeester van Edegem Koen Metsu (N-VA) wijst op de ‘verpletterende verantwoordelijkheid’ van wie de quarantaineregels niet opvolgt. ‘Dit is één beslissing die een effect heeft op duizenden anderen personen. Als iedereen zich goed aan de regels had gehouden, hadden we dit kunnen vermijden’. Metsu moet overigens ook zelf in quarantaine: hij heeft zelf kinderen die school lopen in Olfa Elsdonk.

Kontich

Volgens de Gazet van Antwerpen ligt hetzelfde geval van besmetting ook aan de basis van de beslissing om een middelbare school in Kontich te sluiten. De moeder van een van de besmette kinderen van de school in Edegem raakte besmet door haar dochter. De vrouw geeft les in het Sint-Jozefinstituut. Ook daar is vervolgens beslist de deuren dicht te houden en moeten de leerlingen, het personeel en hun familie in quarantaine.

‘Dat is niet leuk, maar als het moet, dan moet dat’, zegt de burgemeester van Kontich Bart Seldeslachs (N-VA) daarover aan regionale omroep ATV. ‘Ik doe een oproep de quarantaine na te leven, het is echt nodig’.

Volgens Seldeslachs heeft het geen zin om de bron van de besmetting met de vinger te wijzen. ‘Ik zou willen vragen niet te focussen op hoe dat er is gekomen’, zegt hij op ATV. ‘We moeten zien dat we het zo snel mogelijk wegkrijgen. Het is niet de persoon die in fout is, maar wel het virus.’

Alles bij elkaar moeten er vijf- à zesduizend mensen in quarantaine. ‘We zijn overrompeld door de gigantische aantallen van de quarantaines, maar willen inzetten op de controle ervan’, aldus Seldeslachts.

Ouders

De gevolgen van de grootschalige quarantaine laten zich ook elders voelen. Zo vallen er in de Andreas Vesaliusschool in Edegem zes van de twintig leerkrachten weg omdat hun kinderen op de scholen met uitbraken zitten. Daardoor moeten klassen herverdeeld worden. Ook de jeugdactiviteiten in de gemeente zijn voor een week on hold geplaatst.

Onze collega’s van ATV maakten onderstaande reportage over de situatie in Kontich en Edegem.

Aalst

Ook in Aalst bestaat het vermoeden dat een leerling van basisschool De Brug besmet is met de Britse variant. Ook de ouders en de grootmoeder van de jongen zijn besmet. De vader was recent uit Groot-Brittannië teruggekeerd.

Daardoor moeten drie klassen van De Brug in quarantaine. Alle betrokken moesten zich vandaag laten testen op coronabesmetting. Ze kregen hiervoor prioriteit in de Aalsterse ziekenhuizen. Afhankelijk van het resultaat zal Aalst bijkomende maatregelen nemen, liet burgemeester Christophe D’Haese (N-VA) vanmiddag weten na een crisisoverleg.

Houthulst

In het West-Vlaamse Houthulst is sprake van een clusteruitbraak van de Britse variant in het woonzorgcentrum De Groene Verte. Daar zijn twee derde van de bewoners en een derde van het personeel besmet. ‘Ons WZC De Groene Verte is enorm hard getroffen, op slechts een paar dagen van de vaccinatie. Helaas zijn er vier van onze bewoners overleden’, staat er te lezen op de Facebookpagina van het woonzorgcentrum.

Hoewel er in de scholen in Houthulst nog geen sprake is van een uitbraak, zal daar wel massaal worden getest. Vanuit het universitair ziekenhuis van Antwerpen trekt dinsdag een testbus naar scholen in de gemeente. Het testen kan worden uitgebreid naar buurgemeenten als blijkt dat er ook elders clusters ontstaan. Heel wat jongeren uit Houthulst gaan naar de middelbare school in Diksmuide.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in