Opnieuw celstraf voor Samsung-baas in omkopingszaak
Samsung-bestuurder Lee Jae-yong. Foto: AP

Samsung-bestuurder Lee Jae-yong is in Zuid-Korea veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar. Hij is schuldig bevonden aan omkoping en is onmiddellijk vastgezet, meldt persbureau Yonhap.

Voor deze kwestie zat Lee Jae-yong (52) eerder al circa een jaar in de cel. De zaak werd in 2018 opgeschort. Het hooggerechtshof stuurde de zaak daarna terug naar een lager hof. Daar werd maandag uitspraak gedaan.

De Samsung-topman zou paarden als geschenk hebben gegeven om steun te krijgen van de regering van voormalig president Park Geun-hye voor een fusie van twee Samsung-filialen. Aanklagers hadden negen jaar cel geëist.

De miljardair bekleedt bij Samsung formeel de positie van vicevoorzitter maar geeft de facto leiding aan het bedrijf. Zijn vader Lee Kun-hee was tot aan zijn dood in oktober de eigenlijke voorzitter. Lee probeert al meer dan tien jaar zijn ‘erfopvolging’ bij Samsung veilig te stellen.

Voormalige president Park zit momenteel zelf in de cel wegens machtsmisbruik, het lekken van staatsgeheimen en omkoping (onder meer door Samsung).

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig