Scholen in Kontich en Edegem dicht na besmetting Britse variant, Aalsterse klas in quarantaine

Naast een basisschool in Edegem en het Sint-Jozefinstituut in Kontich, moet een klas in Aalst in quarantaine nadat een besmetting met de Britse variant van het coronavirus werd vastgesteld.

Gisterenavond stond de teller nog op twee, maar op maandagochtend blijkt dat er in drie scholen in ons land de Britse mutatie van het coronavirus is teruggevonden. Een middelbare school in Kontich en één in Edegem zullen een week de deuren sluiten. De leerlingen, het personeel en hun gezinsleden moeten tien dagen in quarantaine gaan. De beslissing werd zondagavond gemaakt tijdens een spoedoverleg met experten van het UZA, het CLB, het Agentschap Zorg en Gezondheid en de gemeentes Kontich en Edegem.

Ook op een school in Aalst testte een leerling positief, al is het nog niet zeker of het om een besmetting van de Britse coronavariant gaat. De volledige klas gaat wel in quarantaine. ‘De klas waar de besmette leerling in zit, de leerkracht en alle familieleden moeten meteen in afzondering’, bevestigt burgemeester Christophe D’Haese bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. ‘De andere lessen kunnen wel doorgaan omdat we er heel snel bij waren en het geval meteen konden isoleren. Er is uiteraard wel verhoogde waakzaamheid.’

Duizenden mensen in quarantaine

‘We hebben de beslissing samen genomen, om de verspreiding van de Britse variant in de regio Antwerpen tegen te gaan’, zegt burgemeester Seldeslachts. ‘We beseffen dat deze maatregel verregaande gevolgen heeft: zo’n 1.450 leerlingen, een 250 personeelsleden én al hun gezinsleden moeten in quarantaine gaan. Maar met de eindstreep van de coronacrisis in zicht is het des te belangrijker om de verspreiding van het virus tegen te gaan.’ De besmetting werd vastgesteld bij één persoon die verbonden is aan de school. De besmetting vond volgens de burgemeester niet in de school plaats.

Op dinsdag zal een team van het UZA alle leerlingen en personeelsleden testen. ‘Woensdag zullen we dus meer weten’, besluit Seldeslachts.

Het coronavaccin roept bij sommigen heel wat vragen op. Hoe komt het nu dat we zo snel een vaccin hebben? En is het wel veilig? We leggen het samen met professor vaccinologie Isabel Leroux-Roels uit.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in