Navalni blijft dertig dagen aangehouden
Navalni werd opgepakt bij de paspoortcontrole. Foto: AFP

De Russische oppositieleider Aleksej Navalni moet dertig dagen in voorarrest blijven. Dat heeft de Russische rechtbank beslist. Zelf hekelt hij ‘de totale illegaliteit’ van zijn aanhouding. Ondertussen roept ook het Bureau van de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN op tot zijn onmiddellijke vrijlating.

Navalni is zondag bij zijn terugkeer naar Rusland meteen opgepakt op de luchthaven. ‘Ik begrijp niet wat er gebeurt. Ik heb vele parodieën gezien van justitie, maar dit is totale illegaliteit’, zegt Navalni op een video die maandag op Twitter geplaatst werd door zijn woordvoerster Kira Jarmych.

De rechtbank oordeelde maandag dat hij dertig dagen in voorarrest moet blijven. Hij wordt beschuldigd van het schenden van de voorwaarden van een veroordeling tot een voorwaardelijke gevangenisstraf in 2014. Volgens zijn advocaten dreigt Navalni daarom 3,5 jaar in de cel te belanden.

Vergiftiging

Navalni verbleef de voorbije maanden in Duitsland, waar hij herstelde van een vergiftiging met novitsjok, een zenuwgif dat ontwikkeld werd in de Sovjet-Unie. De oppositieleider houdt het Kremlin verantwoordelijk voor de vergiftiging.

Internationaal protest

‘We zijn diep verontrust door de arrestatie van Navalni. We roepen op tot zijn onmiddellijke vrijlating en tot respect voor zijn rechten op een eerlijk proces, in overeenstemming met de rechtsstaat’, laat het hoofd van het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten, Michelle Bachelet, weten op Twitter. ‘We herhalen onze oproep voor een grondig en onpartijdig onderzoek naar zijn vergiftiging.’

‘Navalni moet onmiddellijk vrijgelaten worden en de daders van de schandalige aanval op zijn leven moeten ter verantwoording worden geroepen’, stelt Jake Sullivan, die vanaf 20 januari Nationaal Veiligheidsadviseur wordt van toekomstig Amerikaans president Joe Biden. ‘De aanvallen van het Kremlin tegen Navalni zijn niet alleen een schending van de mensenrechten, ze zijn ook een belediging voor het Russische volk dat hun stem gehoord wil zien’, aldus Sullivan op Twitter.

Ook de ontslagnemende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, veroordeelt de arrestatie van Navalni en vraagt zijn onmiddellijke vrijlating.

Ook Canada, Frankrijk en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen vragen om zijn vrijlating. De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, noemde de arrestatie zondagavond al ‘onaanvaardbaar’. Michel dringt bij de Russische autoriteiten aan op de ‘onmiddellijke vrijlating’ van Navalni, schreef hij op Twitter.

Ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Sophie Wilmès, reageerde op Twitter. ‘Onze boodschap wat de arrestatie van Aleksej Navalni betreft, is krachtig. Zijn rechten moeten gerespecteerd worden. Hij moet vrijgelaten worden’, schreef ze.

3,5 jaar cel

Via een persmededeling liet de Russische Federale Penitentiaire Dienst weten dat Navalni de voorwaarden van een veroordeling tot een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelopen in 2014 geschonden heeft. Moskou wrijft de man aan dat hij zich niet heeft gemeld nadat hem een voorwaardelijke gevangenisstraf was opgelegd vanwege verduistering. Navalni heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken.

Intussen heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, laten weten dat alle westerse politici die verklaringen afleggen over het lot van Navalni alleen maar de aandacht proberen af te leiden van de diepe crisis waarin hun land zich bevindt.