Navalni landt op Russische bodem en wordt meteen opgepakt
Ondanks de dreigende arrestatie, wil Navalni in eigen land zijn rivaal, president Vladimir Poetin, bestrijden. Foto: REUTERS

Vijf maanden na zijn vergiftiging is de Russische opposant Aleksej Navalni zondag geland op Russische bodem. Hij is meteen op de luchthaven opgepakt door de politie.

Zowat drie uur na vertrek in Berlijn, is Navalni geland op de luchthaven Sjeremetjevo. Normaliter was de landing voorzien op de luchthaven Vnoekovo. Daar waren volgens de Russische oppositie intussen al wachtende medestanders van Navalni opgepakt. Er zouden ginds ook zowat 200 medestanders aanwezig zijn, net als de oproerpolitie.

Meteen na zijn landing en nog voor het verlaten van de luchthaven is Navalni door de politie opgepakt. Dat gebeurde aan de paspoortcontrole. Navalni nam afscheid van zijn vrouw en ging mee met de agenten. Daarvoor had hij gezegd dat hij erg blij was om terug in Rusland te zijn. ‘Dit is de beste dag van de voorbije maanden.’

De Russische Federale Penitentiaire Dienst (FSIN) gaf eerder te kennen van plan te zijn om Navalni zondag bij zijn terugkeer naar Rusland meteen op te pakken. Volgens Moskou heeft Navalni de voorwaarden van een voorwaardelijke gevangenisstraf geschonden. Volgens een van zijn advocaten riskeert hij 3,5 jaar cel. Navalni noemt die beschuldigingen verzonnen.

Navalni herstelde de voorbije maanden in Duitsland van een vergiftiging met novitsjok, een zenuwgif dat ontwikkeld werd in de Sovjet-Unie. Navalni houdt het Kremlin verantwoordelijk voor de vergiftiging. Volgens een internationaal onderzoek werd Aleksej Navalni al jaren op de voet gevolgd door leden van de Russische veiligheidsdienst. Rusland ontkent enige betrokkenheid. Ondanks de dreigende arrestatie, wou Navalni in eigen land zijn rivaal, president Vladimir Poetin, bestrijden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig