Standard wint tegen Cercle en pakt 6 op 6 onder Mbaye Leye
Foto: BELGA

Mbaye Leye heeft ook zijn tweede match als Standard-coach winnend kunnen afsluiten. Tegen Cercle Brugge volstond een vroege goal van Lestienne voor de zege. Cercle Brugge blijft in het sukkelstraatje. Het wacht nu al sinds 21 november op een zege en is ondertussen weggezakt naar een gedeelde laatste plaats.

Hamvraag voor de match: Paul Clement of Mbaye Leye? Welke trainer kan bevestigen na de vorige prestatie? Leye had in zijn eerste match met Standard gewonnen tegen Waasland-Beveren. Niet overtuigend maar wel probleemloos. Paul Clement pakte in de inhaalmatch tegen Beerschot na zeven nederlagen op rij eindelijk nog eens een puntje.

“Het moesten er drie zijn maar we stelden pas laat gelijk en daarom voelde het ook aan als meer”, aldus Clement. Een mentale opsteker dus voor Cercle dat de nieuwe aanvaller Kévin Denkey nog even op de bank hield. Net als die andere Kevin, Hoggas en Jean Marcelin, de verdediger van 10 miljoen euro, die plaats moest maken voor de Schot David Bates. Waarom Clement de Bulgaarse linksachter Velkovski op de tribune zette, begreep niemand. Op Beerschot was hij een van de beteren en lag aan de basis van de gelijkmaker. Cercle eiste net als vorige woensdag op Beerschot het balbezit op, maar bij Standard hadden ze de peptalk van Mbaye Leye goed begrepen.

“De uitslagen van vrijdag en zaterdag waren in ons voordeel, we moeten daarvan profiteren en klaar zijn vanaf de eerste minuut. Na tien minuten werd hij op zijn wenken bediend en sloeg zijn ploeg al toe. Met dank aan Franck Kanouté, de man die bij Cercle de geschiedenis zal ingaan als de organisator van de lockdown party. Tenzij hij plots echt zou ontploffen op het veld. Voorlopig slaagt de lange Senegalees daar nog niet helemaal in. Talent genoeg en dat liet hij vooral de eerste weken al zien, maar een constante zit er nog niet in. Hij werd wel even gehinderd maar Raskin onderschepte snel zijn pass en Lestienne werkte het keurig af. Het zit hem in de details wordt dan geopperd of in het geluk. Zoals Hazard die op Beerschot op de paal mikte en nu was het Ugbo die op de dwarslat kopte.

Hoeveel pech kan je hebben? Zeker als je na de sneeuwzege van Moeskroen weer voorlaatste staat. Toch kan je dit Cercle nooit een gebrek aan inzet of goed voetbal verwijten, integendeel. De Braziliaan Vitinho probeerde gretig te bewijzen waarom hij op de linksachter de voorkeur had gekregen. De laatste pass, eigenlijk de passing in zijn totaliteit is een groot werkpunt voor Cercle. Maar hetzelfde geldt ook voor Standard waar Leye ook nog werk aan de winkel heeft. Het was allemaal weinig opwindend en de slordigheden deden soms pijn aan de ogen. Net als de prestatie van spits Jackson Muleka die niet in het magere kijkstuk aan bod kwam.

Na rust toonde Standard opnieuw meer daadkracht. Didillon moest een pegel van Amallah onschadelijk maken en een treffer van Carcela werd afgekeurd voor buitenspel. Nieuwe spits Klauss mocht op het uur invallen, maar net als in de eerste periode kwam Cercle naarmate de helft vorderde beter in de partij. Na een knappe solo van Hazard trapte Hotic tegen de paal. Cercle had wel veel de bal, maar een echt slotoffensief bleef toch uit. Het bleef 0-1.

Voor Standard-coach Mbaye Leye is het zijn tweede zege in evenveel duels als trainer. Maandag debuteerde hij met een 3-1 zege tegen Waasland-Beveren.

Hotic op de paal

Hopen op een betere tweede helft is het dan en wachten op het moment dat beide trainers de tijd rijp achten om hun nieuwe spits te presenteren. Leye kreeg de primeur. Nog voor het uur bracht hij zijn nieuwe Braziliaan Joao Klauss. Een tactisch genie hoefde je niet te zijn om te bedenken dat Muleka mocht gaan zitten.

Maar nog voor Klauss op het veld stond was Standard dan al eens dicht bij de 0-2 geweest, Didillon duwde de pegel van Amallah echter in corner. Carcela scoorde zelfs uit die hoekschop maar stond over duidelijk buitenspel. Veel risico’s nam Standard alvast niet meer en het speelde met vuur door wel erg ver achteruit te kruipen. Het had geluk dat het altijd net niet was voor Cercle. Zo zette Hazard Dino Hotic alleen voor de goal maar de Bosnische aanvallende middenvelder trof de buitenkant van de paal. Cercle bleef dreigen via Hazard en daarom was het vreemd dat Clement juist hem eraf haalde voor de Togolees Denkey. De bleke Nederlander Musaba leek ons bijvoorbeeld meer in aanmerking te komen voor een wissel. Cercle bleef op zoek gaan naar de gelijkmaker, maar altijd zat er wel iets of iemand in de weg. Het was ook lang wachten op de eerste groen-zwarte corner en plots volgde de ene na de andere maar echt gevaar? Nee, dat lukte niet. Net zoals de heenmatch, had Standard aan 1 doelpuntje genoeg om dit verdienstelijk maar te weinig efficiënt Cercle te kloppen. Een opsteker voor Leye en de Rouches die voor het eerst sinds 4 september een uitmatch wonnen. Voor Cercle begint de situatie nu echt wel precair te worden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig