Open VLD krijgt niet alleen op Twitter kritiek over hun nieuwjaarsreceptie, ook N-VA vraagt zich af of het evenement wel coronaproof was. De partij zal premier Alexander De Croo er donderdag in het parlement over interpelleren.

Op Twitter weerklonk er kritiek op de online nieuwsjaarsreceptie, die Open VLD zaterdag hield. Op een selfie van Eline De Munck poseren premier Alexander De Croo en partijvoorzitter Egbert Lachaert dicht bij mekaar, terwijl er op de achtergrond een bandje speelt. ‘Beste medeburger. Zolang je een tv-studio nabouwt in grote living mag je blijkbaar doen wat je wil’, reageerde aanvankelijk An Capoen, voormalig kamerlid voor N-VA. ‘Inclusief bandje en Eline De Munck. Gooi daar dan nog nougabollen empathie voor mensen die laatste jaar niet naar begrafenis/huwelijk/verjaardag konden bij en je bent safe.’

Interpellatie

Die kritiek wordt gedragen door de rest van haar partij. Fractievoorzitter Peter De Roover zal de premier er komende donderdag in het parlement over ondervragen. De Roover wil van hem weten of De Croo vindt dat ‘tijdens dit evenement gezondheidsrisico’s heeft genomen’. En of het nieuwjaarsevenement in regel is ‘met de wettelijke bepalingen die voor de gehele bevolking gelden en tot doel hebben de pandemie in te dijken en te bestrijden’. De Roover wil van de premier ook nog weten of die het gepast vindt om in zijn voorbeeldfunctie aanwezig te zijn op een evenement als dit. ‘Dat op een moment dat de hele bevolking strikte maatregelen moet naleven op straffe van gerechtelijke en administratieve vervolging’, aldus nog De Roover.

Ook onder meer privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert is niet te spreken over het evenement.‘ Ik hou niet van goedkope politieke afrekeningen, maar Alexander De Croo en Egbert Lachaert: jullie hebben een gigantische voorbeeldfunctie. Jullie vragen aan de bevolking om al een klein jaar grote inspanningen te doen. Hoe denken jullie dat dit Instagram-beeld daartoe bijdraagt?’ vraagt hij zich af op Twitter.

Maar Open VLD-woordvoerster pareert de kritiek. ‘Elke dag zie je mensen in een tv-studio zitten, op anderhalve meter van mekaar’, zegt Zelfa Madhloum. ‘In De afspraak op Canvas. In De zevende dag op Eén is er altijd een band aanwezig. Wat is het verschil? Ook andere partijen houden, net als wij digitale nieuwjaarsrecepties, zonder publiek.’

En dat doen ze, hoe kan het ook anders, vanwege de coronamaatregelen. De partij verkocht daarvoor meer dan 2.000 aperitief-boxen onder de leden en presenteerde een livestream met reportages, muziek, een quiz en slam poetry met Belgisch kampioene Lisette Ma Neza.

Volgens Madhloum geeft de foto van De Munck een vertekend beeld. ‘Op de selfie lijkt het door het perspectief alsof ze dicht bij mekaar zitten. Maar de premier en de voorzitter blijven op hun zeteltjes wanneer het beeld wordt getrokken. Ze zitten op 1,5 meter van mekaar. En Eline staat er nog veel verder van. We hebben alles met een meetlat afgemeten. De band staat bovendien opgesteld in een andere ruimte. De studio, waar er gestreamd werd, hier op het hoofdkwartier in Brussel, werd constant verlucht.’

Om haar punt duidelijk te maken deelt ze ‘een ander perspectief van de foto’ (zie foto bovenaan). Al gaat het om een screenshot en dus niet om de selfie.

Ook Lachaert reageerde op Twitter. ‘Volledig conform de regels.’ In een persbericht stelt dat hij ‘betreurt dat onze opname nu wordt misbruikt om er een hetze rond te maken’. Hij verzekert ook dat er altijd minsten 1,5 meter afstand was tijdens het studiogesprek.

N-VA interpelleert premier over nieuwjaarsreceptie

Alle kritiek ten spijt, later dit jaar hoopt Open Vld ook een écht feest te houden met zusterpartij MR. In juni viert de liberale partij immers haar 175ste verjaardag.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig