Joe Biden zal na inauguratie klimaatakkoord ondertekenen
Foto: REUTERS

De verkozen president Joe Biden zal meteen na zijn inauguratie, woensdag, al veranderingen doorvoeren op het gebied van immigratie en klimaat. Zo zal hij onder meer het klimaatakkoord van Parijs opnieuw ondertekenen.

De democraat Joe Biden heeft een lijst opgesteld van presidentiële decreten die hij tijdens zijn eerste tien dagen wil uitvaardigen. Zo wil hij een einde maken aan reisbeperkingen voor mensen uit overwegend islamitische landen en langer uitstel van terugbetaling van studentenleningen.

De verkozen president wil ook de immigratiewet drastisch veranderen. Ruim elf miljoen mensen die momenteel illegaal in de VS verblijven, krijgen dan een verblijfsvergunning. Bovendien moeten kinderen van immigranten die van hun ouders zijn gescheiden bij de grens met Mexico worden herenigd.

Daarnaast wil hij de verspreiding van het coronavirus aan te pakken. Het dragen van mondkapjes in federale gebouwen en het openbaar vervoer tussen staten wordt verplicht. Biden wil dat scholen en bedrijven zo snel mogelijk weer open kunnen.

Eerder deze week kondigde Biden al een coronasteunpakket van ruim 1,9 biljoen dollar (bijna 1,6 biljoen euro) aan. Hij is van plan in zijn eerste 100 dagen ruim 100 miljoen Amerikanen (bijna een derde van de bevolking) te vaccineren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig