Amerikaanse politie laat zwaarbewapende man aan Capitool weer vrij
Foto: AP

De zwaarbewapende man die vrijdagavond door de politie werd ingerekend aan het Capitool in Washington is opnieuw op vrije voeten. De man in kwestie, Wesley Allen Beeler uit de staat Virginia, beweert dat er sprake is van een misverstand en zegt dat hij verloren was gelopen.

Eerder was gemeld dat de man poogde om de controleposten nabij het Amerikaanse parlementsgebouw te passeren. Volgens een politierapport over de arrestatie had Beeler een geladen pistool bij zich en meer dan 500 kogels. Ook had hij een ongeldig toegangsbewijs op zak.

Volgens Beeler gaat het om een misverstand, zo verklaarde hij na zijn vrijlating aan de Washington Post. ‘Ik begaf mij naar een controlepost nadat ik was verdwaald, ik ben namelijk van het platteland. Ik liet een toegangsbadge zien die men mij had gegeven’, aldus Beeler. Hij was naar eigen zeggen aangesteld als privébewaker in de buurt van het Capitool en overhandigde aan de agenten een door zijn werkgever afgeleverd certificaat. Nog volgens Beeler draagt hij in Virginia een wapen en was hij vergeten om dat uit zijn voertuig te halen alvorens naar zijn werk in Washington te gaan.

Het parket heeft zich niet verzet tegen de vrijlating, meldt de krant. De man kreeg wel het bevel om weg te blijven uit de hoofdstad.

Na de bestorming van het Capitool door aanhangers van afscheidnemend president Donald Trump op 6 januari, is Washington in de aanloop naar de eedaflegging van Joe Biden veranderd in een versterkte burcht. Betonblokken, prikkeldraad en dies meer moeten nieuwe rellen tegengaan. Biden legt woensdag in het Capitool de eed af als volgende president van de Verenigde Staten.

Doorgaans zakken honderdduizenden Amerikanen met de eedaflegging af naar Washington om de nieuwe president te steunen. Maar ditmaal is er vrees voor nieuw geweld. De National Mall, de langgestrekte vlakte tussen het Capitool en het Washington Monument, zal daarom afgesloten zijn voor het publiek. Enkel personen met de juiste accreditatie zullen de zone aan het parlement, waar duizenden soldaten ingeschakeld zijn om de veiligheid te garanderen, inkunnen.

Nancy Pelosi dreigt met vervolging als blijkt dat wetgevers geholpen hebben bij bestorming op Capitool

Hoe het zover is kunnen komen: vier jaar Trump in vijf absolute dieptepunten

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig