Frankrijk, Engeland en Duitsland waarschuwen Iran voor uraniumproductie
Foto: AFP

Parijs, Londen en Berlijn hebben Iran zaterdag opgeroepen te stoppen met voorbereidingen om uranium te produceren voor een onderzoeksreactor. De drie Europese landen wijzen Teheran erop dat dit in strijd is met de nucleaire deal die in 2015 werd gesloten. Ze geloven niet dat het uraniummetaal voor civiel gebruik wordt gemaakt en stellen dat de productie ervan mogelijk ernstige militaire gevolgen heeft.

De drie Europese grootmachten lanceerden een gezamenlijke mededeling richting Iran. De drie regeringen zijn ‘uiterst bezorgd’ over de aankondiging van Iran dat het land zich voorbereidt om uranium te produceren. Teheran liet woensdag aan het Internationaal Atoomagentschap weten dat het die stappen zet om brandstof te produceren voor de onderzoeksreactor. Maar het goedje kan ook gebruikt worden voor kernwapens.

‘Geen enkele geloofwaardige civiele toepassing’

‘We moedigen Iran ten zeerste aan deze activiteit te beëindigen en onverwijld terug te keren naar de volledige naleving van zijn verplichtingen in het kader van het gezamenlijke alomvattende actieplan (nucleaire deal met Iran), als het serieus is over het handhaven van deze overeenkomst’, dixit Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland.

EU uit kritiek op Iran wegens verrijking uranium

Volgens het akkoord mag Iran het onderzoek naar de productie van brandstof op basis van uranium weliswaar op kleine schaal hervatten, maar enkel na fiat van de andere verdragspartijen. ‘Iran heeft geen enkele geloofwaardige civiele toepassing voor uranium’, aldus de drie landen die destijds mee het akkoord ondertekenden.

Het akkoord bepaalt dat de sjiitische theocratie uit het Midden-Oosten geen uranium mag produceren of er onderzoek en ontwikkeling rond te voeren, aldus Londen, Berlijn en Parijs.

Raketten getest

Intussen meldde de Iraanse Revolutionaire Garde zaterdag via hun website Sepahnews dat ze tijdens een test ballistische raketten afgevuurd hebben in het kader van manoeuvres op grote schaal in de Golf en het noorden van de Indische Oceaan. Het gaat om projectielen voor de middellange afstand met een bereik van 1.800 kilometer, voegt Tasnim, een van de vele persbureau’s van het land, toe.

Iraanse troepen van de marine en de Garde testten daarbij ook kruisraketten en drones. Iran zou ook een nieuwe helikoptercarrier en een nieuw raketschip opgedraafd laten hebben.

Wat na machtswissel VS?

Hoe dan ook is de situatie gespannen, met de machtswissel in het Witte Huis die in aantocht is. De regering van president Donald Trump voerde steeds zo veel als mogelijk de druk op Teheran op. Eerder deze week beschuldigde minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo het land ‘de nieuwe basis’ te zijn van het jihadistische netwerk al-Qada en ‘erger’ te zijn dan Afghanistan ten tijde van de terreuraanslagen van 11 september 2001.

Trump en nucleaire codes: ‘legertop is waakzaam’

Iran hoopt dat Amerika onder toekomstig president Joe Biden opnieuw het nucleair akkoord van 2015 onderschrijft en Trumps economische sancties tegen het land afvoert.