Yoweri Museveni blijft in het zadel in Oeganda
Yoweri Museveni is al bijna 35 jaar aan de macht. Foto: EPA-EFE

Oegandees president Yoweri Museveni heeft zijn zesde mandaat binnengehaald. Volgens de officiële resultaten haalde hij 58,6 procent van de stemmen. Zijn voornaamste tegenkandidaat Bobi Wine hecht geen geloof aan de resultaten.

Oegandees president Yoweri Museveni is al bijna 35 jaar aan de macht in Oeganda en zal dat nog even blijven. De autoritaire leider is donderdag herkozen. Volgens de officiële resultaten, zaterdagnamiddag aangekondigd door de kiescommissie, haalde hij 58,6 procent van de stemmen. In Oeganda is 80 procent van de bevolking jonger dan 30 jaar. Zij hebben nooit een andere president gekend.

Nochtans wist de populaire reggaezanger Bobi Wine vooral stedelijke jongeren te begeesteren. Hij hecht dan ook geen geloof aan de resultaten en riep zichzelf uit als winnaar. Vrijdagnamiddag viel het leger binnen in het huis van Wine, kondigde Wine zelf aan via Twitter. Doordat journalisten ter plaatse kwamen zou de situatie in en rond Wine’s huis uiteindelijk niet geëscaleerd zijn. In telefonische interviews, zaterdag, zegt Wine dat hij de facto onder huisarrest staat. Niemand mag zijn huis binnen of verlaten.

Yoweri Museveni blijft in het zadel in Oeganda
Lange rijen kiezers in Kampala. Foto: Baz Ratner/reuters

De aanloop naar de verkiezingen verliep bijzonder gewelddadig en Wine werd tijdens het campagnevoeren enkele keren opgepakt maar uiteindelijk elke keer weer vrijgelaten. In de afgelopen weken werden wel tientallen van zijn medestanders opgepakt, en velen van hen zitten nog altijd opgesloten. ‘De oude leiders zijn in paniek’, zei Wine in november nog aan De Standaard. Sociale media en online berichtendiensten werden woensdag, aan de vooravond van de verkiezingen, afgesloten, waardoor het bijzonder moeilijk werd om de situatie te volgen.

• Lees hier de reportage: op bezoek bij popster Bobi Wine, die de brutale repressie van de president confronteert

De meeste radio- en tv-zenders in Oeganda zijn in handen van bondgenoten van de regering. Daardoor wendde Wine zich voor zijn campagne vooral tot Facebook. Uit de uitslagen van de parlementsverkiezingen, die ook donderdag gehouden werden, blijkt dat Wine’s National Unity Platform de grootste oppositiepartij wordt. Waarnemers verwachten dat de Oegandezen op straat zullen komen en dat het mogelijk tot geweld komt.