Sneeuw op komst: KMI waarschuwt voor rijm- en ijsplekken
Foto: BELGA

Zaterdag trekt een sneeuwzone over het land. Er worden sneeuwlagen van verwacht van enkele centimeters. De strooidiensten staan paraat. Bestuurders kijken uit voor rijm- of ijsplekken op de weg.

Zaterdag is het eerst nog droog met lokale opklaringen en in Hoog-België kans op mistbanken, zo meldt het KMI. De bewolking neemt echter snel toe en rond de middag bereikt een sneeuwzone het uiterste westen. Deze sneeuwzone breidt zich in de namiddag naar de rest van het land uit om het uiterste oosten op het einde van de namiddag of het begin van de avond te bereiken.

Het KMI verwacht een sneeuwlaag van enkele centimeters. Voor West- Vlaanderen gaat het om 2 tot 7 cm. Voor Oost- Vlaanderen, Brabant, Antwerpen, Limburg en Henegouwen om 2 tot 5 cm, en voor Namen, Luik en Luxemburg om 3 tot 8 cm. De maxima liggen tussen -4 graden in de Hoge Ardennen en 0 graden aan de kust.

Zaterdagavond sneeuwt het nog in het centrum en het oosten van het land. In het westen valt er geleidelijk lichte regen. Volgende nacht is het vaak droog in het westen met slechts enkele regenbuien. In het centrum valt eerst nog wat smeltende sneeuw en later soms nog wat lichte regen. Over het oosten verwachten we nog steeds enkele sneeuwbuien. De minima worden zaterdagavond bereikt en liggen tussen -5 graden in de Hoge Venen en 0 graden aan zee. Tijdens de nacht wordt het zachter.

Zondag is het wisselend tot zwaarbewolkt en trekken er vanaf het westen een paar regenbuien over het land. In de Ardennen gaat het boven 300 à 400 meter om sneeuwbuien. Vooral na de middag wordt het over het westen en het centrum overwegend droog. De maxima liggen rond of iets boven het vriespunt in de Hoge Ardennen en klimmen tot +6 graden aan de kust. Er waait een matige wind uit west tot noordwest.

Opletten op de weg

Door de lage temperaturen is het zaterdag in veel streken opletten geblazen voor rijm- of ijsplekken. Daarvoor waarschuwt het KMI, dat voor heel het land code geel geeft. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) laat weten dat de strooidiensten afgelopen nacht actief waren en zaterdag ook de hele dag paraat blijven om sneeuw te ruimen en te strooien waar en wanneer nodig.

‘Bij neerslag is gladheidsbestrijding niet evident gezien het preventief gestrooid strooizout kan wegspoelen’, klinkt het. ‘Ook is het moeilijk te voorspellen wat de intensiteit van de winterse neerslag is. Dit alles maakt dat de strooidiensten van AWV voor een uitdagende dag staan.’

In heel Vlaanderen staan 314 strooiwagens klaar om de gewest- en autosnelwegen te behandelen. Ook de fietspaden worden daarbij meegenomen. Het Agentschap Wegen en Verkeer gebruikte deze winter al 9.300 ton strooizout voor gladheidsbestrijding.