Whatsapp stelt aanpassing gebruiksvoorwaarden uit na onrust over delen gegevens met Facebook
Na de onrust rond de nieuwe gebruiksvoorwaarden van Whatsapp stelt de berichtendienst ze enkele maanden uit. Foto: Reuters

Berichtendienst Whatsapp stelt de aanpassing van de gebruiksvoorwaarden uit. Vele gebruikers vreesden dat de berichtendienst vertrouwelijke gegevens met moederbedrijf Facebook zou delen en schakelden over op een alternatief. Whatsapp gaf al aan dat dat in de Europese regio niet gebeurt.

‘We stellen de datum waarop de gebruikers de voorwaarden opnieuw moeten lezen en aanvaarden uit’, aldus Whatsapp in een blogbericht. De aanpassingen gingen aanvankelijk in op 8 februari, maar dat is uitgesteld naar 15 mei.

‘We hoorden hoeveel verwarring er is omtrent onze recente update. Er is heel wat foute informatie die bezorgdheid veroorzaakt. We willen iedereen helpen onze principes en de feiten te begrijpen’, klinkt het.

De wijzigingen aan de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid van Whatsapp dienden volgens het bedrijf om meer te doen rond interactie met bedrijven en online winkelen. ‘Hoewel niet iedereen winkelt bij een zaak op Whatsapp vandaag, denken we dat daar in de toekomst meer mensen voor zullen kiezen. Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van deze diensten’, aldus het bedrijf. ‘Deze update breidt onze mogelijkheid om data te delen met Facebook niet uit.’

Aan de encryptie, waarbij de inhoud van berichten enkel voor verzender en ontvanger leesbaar is, wordt niet gesleuteld, klinkt het.

Met meer dan 2 miljard gebruikers is Whatsapp wereldwijd de meest succesvolle berichtendienst, gevolgd door Facebook Messenger met 1,3 miljard. Rivaliserende berichtenapps zoals Telegram, Signal en Threema kenden de afgelopen week een groei vanwege de onrust bij Whatsapp-gebruikers over de aanpassingen.