Gaan bedrijven aanwerven in 2021?
Foto: Jobat.be

Een kwart van de bedrijven wil eind 2021 meer mensen in dienst hebben dan vandaag. Al speelt de krapte op de arbeidsmarkt hen nog steeds parten.

Uit onderzoek van SD Worx blijkt dat een kwart van de Belgische kmo’s in het eerste kwartaal van 2021 nieuwe medewerkers wil aanwerven. Daarnaast wijst een andere studie van Acerta, KU Leuven en HR Square uit dat corona dit jaar een rem zet op de aanwervingsintenties, al stellen (ook) zij dat één bedrijf op vier in 2021 meer mensen op de loonlijst wil hebben dan nu.

Positief signaal

Corona zorgde voor een schok op de arbeidsmarkt, erkent professor Marijke Verbruggen, coördinator Work & Organisation Studies KU Leuven. “Maar dat sommige werkgevers toch extra aanwervingen voorzien, is een positief signaal. Het wijst op een groeiverwachting”, stelt ze. Volgens hun studie verwacht 13 procent van hen vooral andere profielen nodig te zullen hebben.

Krapte op arbeidsmarkt

Bedrijven die op zoek (moeten) gaan naar nieuwe mensen, zullen stoten op de krapte op de arbeidsmarkt. Zes op tien werkgevers zegt vandaag al niet de juiste profielen te vinden voor hun vacatures. En ook voor dit jaar verwacht 55 procent van de bedrijven op arbeidskrapte te zullen botsen.

Lees ook:


Bron: