De Nederlandse regering van premier Mark Rutte biedt zijn ontslag aan vanwege de zogenaamde toeslagenaffaire, waarbij ouders onterecht financieel zijn gestraft voor vermeende fraude. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken treedt zelfs onmiddellijk terug. ‘Dit mag nooit meer gebeuren’, verklaarde Rutte op een persconferentie.

‘De regering heeft in het toeslagendossier niet aan de norm voldaan’, verklaarde Rutte op de persconferentie. ‘Duizenden ouders is groot onrecht aangedaan. De politieke verantwoordelijkheid ligt bij het zittende kabinet, en nergens anders.’

‘Het is op een verschrikkelijke manier misgegaan’, aldus de ontslagnemende premier. ‘Onschuldige mensen zijn gecriminaliseerd, hun levens zijn verwoest en de Kamer is daarover onjuist en onvolledig geïnformeerd.’

Rutte beloofde vandaag in de Tweede Kamer actie te ondernemen opdat ‘dit nooit meer kan gebeuren’. Eerst moet financiële compensatie geregeld worden voor de getroffen ouders. ‘Maar dit mag niet meer gebeuren. Daarom moet er een heel nieuw toeslagensysteem komen, te beginnen met de kinderopvangtoeslag.’

De ontslagnemende premier wil ook dat fouten binnen de administratie sneller aan het licht komen. Daarom zullen vanaf nu alle notities van ambtenaren en politieke adviseurs over kabinetsbesluiten automatisch openbaar worden gemaakt.

Demissionaire regering

De aftredende partijen (VVD, D66, ChristenUnie en CDA) hebben onderling afgesproken dat ze voor de aanpak van de coronacrisis voorlopig een meerderheid blijven vormen in het parlement, ook al zijn ze demissionair. Zo kunnen ze wel het coronabeleid verderzetten.

Minister Wiebes van Economische Zaken zal niet meer in de demissionaire regering zetelen, hij treedt per direct af. Wiebes was staatssecretaris van Financiën toen de kinderopvang­toeslagenaffaire speelde en ontkende de aantijgingen in eerste instantie nog. Wiebes besliste zelf om ontslag te nemen: ‘Van mij had hij niet weg gehoeven, maar het is zijn besluit’, aldus Rutte.

De ontslagnemende premier heeft er naar eigen zeggen niet aan gedacht om zich terug te trekken als lijsttrekker van zijn partij VVD. De val van de regering zal normaal gezien niet leiden tot vervroegde verkiezingen. In Nederland vinden sowieso Tweede Kamerverkiezingen plaats op 17 maart.

Ouders onterecht van fraude beschuldigd

De regering wordt al een hele tijd achtervolgd door de toeslagenaffaire. Na een vernietigend rapport in december zwol de kritiek aan, vandaag trekt Rutte zijn conclusies. De zaak draait rond zowat 26.000 ouders die onterecht werden beschuldigd van fraude met de toeslag voor kinderopvang. Door de harde fraudeaanpak bij de belastingdienst, die tienduizenden euro’s terugvorderde, kwamen duizenden mensen in financiële problemen terecht.

Hoe een besnorde Bulgaar de jacht op fraudeurs deed ontsporen

Een commissie die de affaire onderzocht, concludeerde dat de vele duizenden ouders die slachtoffer werden ‘ongekend onrecht’ is aangedaan.