Biden wil alle Amerikanen 1.400 dollar schenken
Foto: AP

In de Verenigde Staten heeft aankomend president Joe Biden zijn plannen bekendgemaakt voor een coronasteunpakket van 1.900 miljard dollar (omgerekend zo’n 1.600 miljard euro). Een deel van dat bedrag is bedoeld om het nationale vaccinatieprogramma te financieren en om de meeste Amerikanen een bijkomende cheque van 1.400 dollar (ongeveer 1.150 euro) te geven.

‘We zitten in een race tegen de tijd en zonder bijkomende overheidssteun zouden de economische en de gezondheidscrisis de komende maanden nog verergeren, scholen zouden niet veilig kunnen heropenen en de vaccinatiecampagne zou te traag verlopen’, verklaarde het overgangsteam van Biden vooraf in een mededeling.

Het stimulusplan dat enkele weken geleden door het Congres werd aangenomen en goed was voor bijna 900 miljard dollar, is volgens Biden slechts een vooruitbetaling. In dat plan is al een uitbetaling van 600 dollar aan elke Amerikaan voorzien. De 1.400 dollar uit het nieuwe plan komt daar bovenop, wat het totaal op 2.000 dollar brengt.

Met het stimulusplan van Biden wordt 160 miljard dollar uitgetrokken voor het vaccinatieprogramma, 170 miljard dollar voor het heropenen van de scholen en 1 biljoen dollar voor directe hulp, zoals werkloosheidsuitkeringen. Ook gaat 440 miljard dollar naar onder meer bedrijven en naar een noodfonds voor lokale regeringen. Voorts wordt er in het plan nog gesproken over een verlenging van de bescherming tegen uithuiszetting en een uitbreiding van de voedselhulp.

‘Er vindt een crisis met diep menselijk lijden plaats voor onze ogen en we kunnen geen tijd verspillen. We mogen niet met gekruiste armen blijven toekijken’, zei Biden tijdens een toespraak vanuit Wilmington, in Delaware. ‘We moeten optreden en wel nu.’ Volgens het overgangsteam van de president-elect is het plan ‘ambitieus, maar haalbaar, en zal het de Amerikaanse economie redden’. ‘Het Congres moet snel optreden om werkende gezinnen, gemeenschappen en kleine bedrijven te helpen om de pandemie door te komen’, luidde het nog.

Minimumloon

Het is niettemin erg waarschijnlijk dat Bidens voorstel op enige tegenkanting zal kunnen rekenen van de Republikeinse oppositie, aangezien het enkele Democratische beleidsprioriteiten omvat zoals een stijging van het minimumloon tot minstens 15 dollar per uur (omgerekend 12,27 euro per uur), meer dan een verdubbeling van het huidige bedrag van 7,25 dollar.

Biden wordt op 20 januari officieel geïnaugureerd als nieuwe president van de VS. In februari wil hij vervolgens met een uitgebreider hulpplan komen.