Vijf nieuwe besmettingen met Zuid-Afrikaanse en 46 met Britse variant teruggevonden

Het federaal testlaboratorium van het UZ/UGent heeft deze week de Zuid-Afrikaanse variant van het nieuwe coronavirus (B.1.351) teruggevonden in vier stalen van reizigers. Dat bevestigt professor Bruno Verhasselt van het UZ Gent.

Gisteren, woensdag, werd de Zuid-Afrikaanse variant voor het eerst ontdekt in ons land. Donderdag werden al vier nieuwe besmettingen teruggevonden in coronastalen van reizigers. ‘De vier coronastalen met de Zuid-Afrikaanse variant kwamen allemaal van reizigers en zijn dus niet in ons land doorgegeven’, zegt professor Bruno Verhasselt, diensthoofd Medische Microbiologie in het UZ Gent. ‘Bij de Britse was er wel sprake van lokale verspreiding.’

De teller staat nu dus op vijf voor de Zuid-Afrikaanse variant. De eerste persoon er besmet mee raakte, was een tachtigjarige vrouw uit het Kortrijkse bij wie geen enkele link met Zuid-Afrika kan gemaakt worden en die niet veel mensen zag. Dat de vrouw geen reiziger was, betekent dat de mutatie van het covid-19-virus al in ons land circuleert. De West-Vlaamse covid-patiënt is overleden aan het virus.

Snelle verspreiding Britse mutatie

In het labo van de KU Leuven zijn 46 besmettingen met de Britse variant vastgesteld. Dat schreef microbioloog Emmanuel André op Twitter.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in