Avondklok van 18 uur tot 6 uur in heel Frankrijk
Frans premier Jean Castex kondigt aan dat de verstrengde lockdown over het hele land geldt vanaf zaterdag. Foto: AFP

In Frankrijk moet iedereen vanaf zaterdag tussen 18 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s ochtends binnen blijven. Dat heeft premier Jean Castex donderdag aangekondigd op een persconferentie.

In 25 departementen was die strenge avondklok al van kracht, in de overige 77 departementen mochten Fransen nog tot 20 uur de deur uit. De uitbreiding van de avondklok geldt voor zeker twee weken.

De epidemiologische situatie in Frankrijk is volgens Castex ‘beheerst, maar breekbaar’. Hij maakt zich ook zorgen over de nieuwe, besmettelijkere varianten van het virus.

Het aantal coronabesmettingen lijkt op een hoog plateau te blijven, zei Castex nog. Gemiddeld worden elke dag zowat 16.000 besmettingen vastgesteld.

Castex maakte tijdens de persconferentie verder nog bekend dat alle reizigers die naar Frankrijk willen vanuit een niet-EU-land voortaan een negatieve coronatest zullen moeten voorleggen, voor hun vertrek. Daarnaast zullen ze op eer moeten verklaren dat ze zeven dagen in thuisisolatie gaan, om vervolgens een tweede test te ondergaan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig