Lodewijk Asscher trekt zich terug als lijsttrekker PvdA in toeslagenaffaire
Foto: EPA

In Nederland trekt Lodewijk Asscher zich terug als lijsttrekker voor de sociaaldemocratische PvdA. De fractievoorzitter in de Tweede Kamer zegt dat donderdag in een videoboodschap op Facebook. Hij nam het besluit naar aanleiding van het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire, waarbij veel mensen onterecht van fraude werden beticht.

Asscher was in de vorige regering-Rutte als minister van Sociale Zaken verantwoordelijk voor het toeslagenbeleid. In die rol wist hij niet te voorkomen dat bij de uitvoering van dat beleid door de Belastingdienst vele duizenden mensen onterecht van fraude werden beticht en in diepe financiële ellende werden gestort.

Dat wordt Asscher door de kiezer zwaar aangerekend, kwam eerder deze week naar voren uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research. De PvdA zakte daarin van dertien naar elf zetels. De partij is nu met negen mensen vertegenwoordigd in de Tweede Kamer.

Asscher hoopte met zijn partij na de historische verkiezingsnederlaag in 2017 dit jaar veel sterker voor de dag te kunnen komen. Dat is nodig om mee te kunnen denken over ‘Nederland na corona’, zegt hij. ‘Maar ik stel vast dat de discussie over mijn rol het op dit moment niet mogelijk maakt om daarvoor te zorgen.’

De Tweede Kamerverkiezingen in Nederland vinden plaats op woensdag 17 maart.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig