De eerste procesdag in de zaak-Bart De Pauw zit erop. De agenda wordt pas op een tweede zitting, op 11 februari, bepaald. De advocaten van Bart De Pauw vroegen opnieuw inzage in de anonieme getuigenissen die bij de preventieadviseur van de VRT werden afgelegd.

De advocaten van Bart De Pauw dringen aan op inzage in de verzegelde enveloppen die de onderzoeksrechter in beslag had genomen bij de VRT. ‘Wat is daar verklaard?’, willen zij weten. ‘Dat relaas is cruciaal voor onze verdediging.’ Die enveloppen bevatten de eerste meldingen van grensoverschrijdend gedrag die, op voorwaarde van anonimiteit, bij de preventieadviseur van de VRT werden gerapporteerd. De bekende televisiemaker vraagt al sinds 2018 om inzage, maar dat werd hem geweigerd. Het gerecht verwees toen naar het beroepsgeheim.

Lees ook:Tijdlijn | De zaak-De Pauw, van videoboodschap tot rechtbank

Het openbaar ministerie lijkt die beslissing ook vandaag nog te volgen. ‘Er zijn geen nieuwe gegevens’, haalt die aan. Michael Verhaeghe, een van de advocaten van Bart De Pauw, houdt voet bij stuk. ‘Het feit dat we hier staan is een nieuwe ontwikkeling.’ Zijn advocaten vragen alsnog om inzage te overwegen. Ze menen dat de rechten van de verdediging geschonden zijn door inzage te weigeren, aangezien deze meldingen het proces in gang hebben gezet. Advocaat An-Sofie Raes, die namens de slachtoffers optreedt, dringt nogmaals aan op het beroepsgeheim. ‘Dat mag geen lege doos zijn.’ En ook: ‘Waarom zou iemand dan nog ooit naar een preventieadviseur stappen als het beroepsgeheim niet gegarandeerd is?’

Bij zijn oorspronkelijke vraag tot inzage in 2018 hekelde De Pauw de anonimiteit van de meldingen. ‘Voor Bart De Pauw zijn de slachtoffers al heel lang niet meer anoniem’, reageerde Liesbet Stevens, directrice van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, namens de slachtoffers vorig jaar in De Standaard. Ook in de rechtbank klinken de namen van Maaike Cafmeyer en Liesa Naert, wanneer het gaat om de eerste meldingen bij de preventieadviseur.

Met die principekwestie komt een einde aan de eerste procesdag. Op 11 februari zal de rechtbank een oordeel vellen over de vraag tot inzage. Ook de agenda voor het proces wordt dan bepaald. Wanneer de zaak ten gronde zal gevoerd worden, wordt pas op een later moment bepaald. Het pleiten start allicht pas in de herfst.

Bart De Pauw: ‘Drie jaar lang gezwegen’

Bij het verlaten van de rechtbank reageert Bart De Pauw voor de verzamelde pers. Hij zegt ‘blij te zijn dat hij eindelijk zijn verhaal zal kunnen doen’ nadat hij ‘drie jaar lang gezwegen heeft’. Hij neemt zich voor om te zwijgen totdat het proces begint. ‘Ik ga het dan over de feiten kunnen hebben. En dan is het aan de rechtbank om te oordelen.’ Bart De Pauw was niet verplicht om aanwezig te zijn. Bij aankomst gaf hij kort aan VTM Nieuws te kennen dat hij zijn aanwezigheid ‘belangrijk vond’. ‘Het is tenslotte mijn proces dat wordt gemaakt. Ook uit respect voor de rechtbank.’

Advocate Christine Mussche, die de slachtoffers vertegenwoordigt, zegt aan de pers dat de inzage klaarblijkelijk ‘erg belangrijk is voor de tegenpartij’. Zij denkt dat de procedure tegen de VRT een belangrijke rol speelt in de verdediging van Bart De Pauw, maar ze ziet niet wat het belang is in de strafprocedure. ‘Wij stellen dat die inzage niet belangrijk is voor waarheidsvinding’, zegt ze.

Bart De Pauw moet zich verantwoorden voor belaging en ‘elektronische onrust’. De Pauw stuurde grote aantallen ongepaste sms’en naar meerdere vrouwen. ­Vorige week traden ­negen vrouwen die zich burgerlijke partij gesteld hebben naar voor, maar de zaak bedraagt klachten van zeker dertien vrouwen. Het gaat om vier bekende actrices – Maaike Cafmeyer, Lize Feryn, ­Liesa Naert en Ella-June Henrard – en vijf onbekende vrouwen: Cathérine ­Ongenae (49), kleedster en actrice bij Het geslacht De Pauw, programmamaker Dymphne Poppe (32), styliste Ellen Lloyd (34), redactrice Jenka Van de Voorde (27) en stagiaire ­Helena De Craemer (27). De vier andere vrouwen zouden vooral achter de schermen actief zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig