Twitter-topman noemt blokkeren van Trump ‘juiste beslissing’, maar ook ‘een gevaarlijk precedent’
Jack Dorsey, ceo van Twitter. Foto: AFP

Twitter-topman Jack Dorsey zegt dat het ‘de juiste beslissing’ was om president Donald Trump te bannen van het platform. Al gaf hij ook toe dat het internet niet gecontroleerd moet worden door een handvol privébedrijven.

Na de bestorming van het Capitool vorige week gaf Twitter Trump eerst nog een verbod van 24 uur. Maar nadien zette het ­bedrijf het account van de president definitief op non-actief. Twitter meende dat er een risico bestaat dat hij opnieuw zou ­oproepen tot geweld.

Dorsey heeft in een reeks tweets die actie verdedigd en noemde het ‘de juiste beslissing voor Twitter’. ‘We werden geconfronteerd met een buitengewone en onhoudbare situatie, die ons dwong al onze acties te richten op de openbare veiligheid’, aldus Dorsey. ‘Dat gezegd zijnde, het verbannen van een account heeft reële en belangrijke gevolgen’, voegde hij eraan toe.

‘Hoewel er duidelijke en voor de hand liggende uitzonderingen zijn, vind ik dat een verbod een mislukking is van onze kant om een gezonde discussie te promoten. Het wordt tijd dat we reflecteren over onze operatie en onze omgeving.’

Naast Twitter blokkeerden ook Facebook en Youtube het account van Trump. Een groot deel van zijn aanhangers stapte over naar de alternatieve communicatiedienst Parler, tot Google en Apple die uit hun appwinkel verwijderden en Amazon de serverdiensten naar het bedrijf schrapte.

Maar volgens Dorsey is het ook ‘een gevaarlijk precedent’, de macht die een individu of bedrijf heeft over een groot deel van de globale publieke conversatie. Dorsey vindt dat de ongecoördineerde aanpak van deze bedrijven, het onsamenhangend beleid en het gebrek aan transparantie de inspanningen zou ondermijnen om een ‘vrij en open wereldwijd internet’ te creëren. Hij roemt daarbij ook Bitcoin als een voorbeeld van technologie ‘die niet wordt gecontroleerd of beïnvloed door één enkel individu of entiteit’.

Einde van @realDonaldTrump: een bloemlezing van zijn tweets

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig