Het kon sneeuwen, zeiden de weermannen en -vrouwen, en donderdagochtend is het al zover. Op heel wat plaatsen in ons land vallen sneeuwvlokjes uit de lucht.

Op sociale media duiken al meerdere foto’s op van besneeuwde daken en tuinen (zie ook video bovenaan). De sneeuw blijft her en der liggen, maar smelt ook weer heel snel weg.

De 314 strooiwagens van de strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) staan paraat en volgen de toestand op, want sneeuw betekent ook de mogelijkheid op gladde wegen. ‘De sneeuw valt in eerste instantie op een wegdek met positieve temperaturen, maar afhankelijk van de intensiteit van de sneeuwval kunnen deze dalen onder/rond het vriespunt’, klinkt het bij het AWV. ‘Wanneer sneeuw op een koude ondergrond valt, kan deze blijven liggen en gladheid veroorzaken.’

De winterse neerslagzone verplaatst zich donderdag langzaam naar het zuiden, terwijl ze in activiteit toeneemt. De maxima liggen tussen -2 graden in het zuiden en 0 of 2 graden elders. De wind waait eerst nog zwak, maar wordt geleidelijk matig uit het oosten, meldt het KMI.

Ook zaterdag gaat het wellicht sneeuwen. ’s Ochtends is het dan koud met overal vorst. Overdag zijn er nog enkele opklaringen mogelijk. Tegen de late namiddag bereikt een storing, met wellicht sneeuw, het westen. Ook ‘s avonds verwachten we in vele streken nog sneeuw. In de loop van zaterdagnacht gaat de neerslag in Laag- en Midden-België over in regen. De maxima liggen tussen -3 à -4 graden in de Ardennen en komen uit op ongeveer 1 graad in het centrale deel van het land. De zwakke zuidenwind wordt matig.