Regen gaat over in sneeuw
Sneeuw in de Hoge Venen. Foto: BELGA

De winterse neerslagzone verplaatst zich donderdag langzaam naar het zuiden, terwijl ze in activiteit toeneemt. Volgens de laatste prognoses lijkt de regen deze voormiddag geleidelijk over te gaan in smeltende sneeuw of zelfs sneeuw in de lagergelegen gebieden.

In de provincies nabij de Franse grens valt er meer neerslag. In geval van intensere neerslag kan er ook in de lagergelegen provincies nabij de Franse grens wat sneeuw blijven liggen. In het noordoosten van het land blijft het bewolkt, maar droger. De maxima liggen tussen -2 graden in het zuiden en 0 of 2 graden elders. De wind waait eerst nog zwak, maar wordt geleidelijk matig uit het oosten.

Donderdagnacht verlaat de winterse storing geleidelijk ons land richting Frankrijk. Tijdelijk valt er nog sneeuw in de streken nabij de Franse grens en vooral het zuidoosten van het land. Nadien krijgen we opklaringen met gevaar voor ijsplekken. De minima dalen naar waarden tussen 0 en -6 graden. De wind is matig uit noordoost.

Vrijdagochtend vriest het overal met in het uiterste zuiden eventueel nog zeer tijdelijk wat lichte sneeuw. Overdag blijft het overwegend droog met lokale opklaringen en in vele streken nog vrij veel wolkenvelden. Het is koud bij maxima van -3 à -4 graden in de Hoge Ardennen tot 1 of hier en daar 2 graden in Laag- en Midden-België. Vrijdagnacht vriest het opnieuw overal. Er waait een zwakke tot matige wind uit noordoost, krimpend naar noord.

Zaterdagochtend is het koud met overal vorst. Overdag zijn er nog enkele opklaringen mogelijk. Tegen de late namiddag bereikt een storing, met wellicht sneeuw, het westen. Ook ‘s avonds verwachten we in vele streken nog sneeuw. In de loop van zaterdagnacht gaat de neerslag in Laag- en Midden-België over in regen. De maxima liggen tussen -3 à -4 graden in de Ardennen en komen uit op ongeveer 1 graad in het centrale deel van het land. De zwakke zuidenwind wordt matig.