Na tien jaar Jupiler Pro League wint Lior Refaelov eindelijk de Gouden Schoen
Refaelov bezorgde Antwerp de beker, en ontvangt nu zelf de Gouden Schoen. Foto: REUTERS

Antwerp-speler Lior Refaelov heeft de 67ste editie van de Gouden Schoen gewonnen. De Israëliër klopte Paul Onuachu van Racing Genk en Raphael Holzhauser van Beerschot en schenkt Antwerp zo de eerste Gouden Schoen in meer dan een halve eeuw.

De 34-jarige aanvallende middenvelder van Antwerp, voormalig Israëlisch international, kreeg van de 196 stemgerechtigden 271 punten achter zijn naam, en daarmee haalde hij het met een duidelijke voorsprong op de Oostenrijker Raphael Holzhauser (187 punten), de revelatie bij promovendus Beerschot. Nadien volgde al een stevige kloof met de nummer drie, topschutter Paul Onuachu van Racing Genk. De Nigeriaanse international kreeg 86 stemmen achter zijn naam. De eerste speler van landskampioen en competitieleider Club Brugge kwam pas op de vierde plaats: Simon Mignolet met 75 punten. De Rode Duivel kreeg eerder al wel voor het tweede jaar op rij de trofee voor de beste doelman. Met Charles De Ketelaere (72) is ook de nummer vijf een Bruggeling. Hij werd eerder al verkozen tot Belofte van het Jaar.

Zo ging voor het eerst sinds 2015, toen Gentenaar Sven Kums na een boerenjaar met de prijs aan de haal ging, de Gouden Schoen niet naar een speler van Club Brugge. In 2016 ging de Schoen naar José Izquierdo, een jaar later naar Ruud Vormer en de voorbije twee jaar mocht Hans Vanaken de onderscheiding telkens mee naar huis nemen. De 28-jarige Vanaken was het voorbije jaar net iets minder dominant bij Club, waar hij de schijnwerpers steeds meer moet delen met De Ketelaere. Vanaken betaalde de prijs van het succes en kwam niet verder dan de achtste plaats.

The Great Old

Met zijn verkiezing schrijft Refaelov geschiedenis voor The Great Old, dat zijn derde Gouden Schoen binnenhaalde en de eerste in 54 jaar. In 1966 mocht Wilfried Van Moer zijn naam op de erelijst zetten, tien jaar eerder ging de derde editie van de meest prestigieuze Belgische voetbalprijs naar Vic Mees.

Refaelov streek in de zomer van 2011 in België neer, maar kwam ondanks enkele aardige seizoenen bij Club Brugge in de uitslag van de Gouden Schoen nooit verder dan zijn achtste plaats in 2016. Vorig jaar eindigde hij met twee punten op een gedeelde dertigste plaats. Echtgenote Gal daarentegen kreeg in 2013 wel de Gouden Pump voor de mooiste spelersvrouw.

Met een treffer uitgerekend tegen Club bezorgde Refaelov Antwerp vorige zomer wel de Beker en ook Europees schitterde hij onder meer tegen Tottenham Hotspur. Met negen doelpunten en vier assists in 26 wedstrijden kan de Israëliër aardige statistieken voorleggen, al moet hij het daarin wel fors afleggen tegen topschutter Paul Onuachu, dit seizoen voor Racing Genk goed voor negentien doelpunten in evenveel wedstrijden. Beerschot-revelatie Raphael Holzhauser is dan weer de man met de fluwelen traptechniek.

Atypische editie

Het beloofde op voorhand een atypische editie te worden, een jaar geleden had niemand het voor mogelijk gehouden dat het tussen Refaelov, Holzhauser en Onuachu zou gaan. Het coronavirus legde echter de competitie vanaf medio maart lam, waardoor er voor het eerst sinds 1970 gesleuteld moest worden aan de stemformule. Wegens het geringe aantal van acht competitiewedstrijden werd de eerste stemronde (1 januari - 30 juni) geschrapt en moesten de 196 stemgerechtigden eind vorig jaar voor het hele kalenderjaar hun stem uitbrengen. Zo kwam de nadruk nog meer dan voordien te liggen op de prestaties in het tweede deel van het jaar, nog vers in het geheugen.

Lukaku beste Belg in het buitenland

Romelu Lukaku is voor de eerste keer verkozen tot beste Belg in het buitenland. De aanvaller van Inter Milaan verzamelde 363 punten en daarmee haalde hij het van Kevin De Bruyne (330), vorig seizoen nochtans verkozen tot Speler van het Jaar in de Premier League. In 2015 en 2016 werd KDB al twee keer op rij verkozen tot beste Belg in het buitenland. Nadien ging de prijs drie jaar op rij naar recordhouder Eden Hazard, die 2020 in het water zag vallen door veelvuldig blessureleed. Zijn ploegmaat bij Real Madrid Thibaut Courtois werd derde met 99 punten.

Tine De Caigny (RSC Anderlecht) wint haar eerste Gouden Schoen. In de verkiezing haalt ze het van ploegmaats Tessa Wullaert en Kassandra Missipo. Het is de vijfde keer dat de Gouden Schoen voor vrouwen wordt uitgereikt.