Nieuwe besmettingen met nieuwe varianten gevonden
Themabeeld. Foto: AP

Voor de eerste keer is er in ons land een patiënt ontdekt die besmet is geweest met de meer besmettelijke Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Er zijn ook acht bijkomende besmettingen gevonden met de Britse variant.

Voor de eerste keer is er in ons land een patiënt ontdekt die besmet is geweest met de meer besmettelijke Zuid-Afrikaanse variant B.1.351. Op Twitter meldt Marc Van Ranst, professor virologie aan de KU Leuven, dat het om een patiënt uit West-Vlaanderen gaat die géén reisgeschiedenis heeft. Hij of zij moet dus in ons land de infectie hebben opgelopen. Volgens Piet Maes (KU Leuven) is de besmetting vastgesteld in 2020. Meer details over die case zijn er tot dusver niet.

Er zijn ook acht bijkomende besmettingen gevonden met de Britse variant. Daarbij is het bijzonder verontrustend dat ook onder die besmettingen personen zijn die niet in het Verenigd Koninkrijk zijn geweest. Er is dus duidelijk sprake van lokale transmissie, zegt Van Ranst.

‘Het gaat om twee clusters van drie personen, en twee aparte gevallen’, zegt professor virologie Marc Van Ranst (KU Leuven). ‘Er zijn gevallen waarbij het al om de tweede of derde generatie gaat. Er is vandaag al lokale transmissie, maar die is op dit moment nog beperkt.’ (mec, dds)

Beide virusvarianten brengen wereldwijde bezorgdheid teweeg omdat ze besmettelijker zijn dan andere coronavarianten, maar ze lijken niet meer gezondheidsschade aan te richten. Als de varianten besmettelijker zijn en zich dus gemakkelijker verspreiden, kan dit ook betekenen dat het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames voorlopig hoog blijft. Volgens de eerste onderzoeken werken de ontwikkelde coronavaccins wel tegen de twee mutaties.

Afgelopen maandag raakte bekend dat de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus mogelijk in ons land was opgedoken. Toen ging het echter om een aantal reizigers die recent waren teruggekeerd uit Zuid-Afrika en ziekteverschijnselen vertoonden. Zij werden op de hoogte gebracht dat ze mogelijk een superverspreider waren en moesten in quarantaine. De stalen van de reizigers zijn grondig onderzocht en uit de resultaten blijkt woensdag dat ze dan toch niet besmet waren met de Zuid-Afrikaanse variant.

Ook in Duitsland en Nederland is de Zuid-Afrikaanse variant al opgedoken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de Zuid-Afrikaanse variant in totaal al op twintig plaatsen gedetecteerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in