Vlaanderen heeft 40.000 sneltesten voor essentiële sectoren klaarliggen
Foto: belga

Er zijn voor het eerst Vlaamse sneltests op de bedrijfsvloer uitgevoerd. Bedrijven in essentiële sectoren kunnen werknemers laten testen met behulp van zo’n sneltest.

Vlaanderen is gestart met sneltests bij essentiële bedrijven. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits stelde het beleid vanmorgen voor in de REO Veiling in Roeselare, een van de essentiële bedrijven waar de tests worden ingeschakeld.

In de eerste fase zijn 40.000 sneltests beschikbaar voor 20.000 werknemers van een vijftigtal bedrijven. Het gaat onder meer om bedrijven in de elektriciteitssector, kernenergie, de havens, de farmaceutische sector, de (petro)chemische sector en de voedingsindustrie. De tests worden alleen gebruikt voor werknemers in kritische functies die een hoogrisicocontact hadden. Na de eerste twee weken volgt een evaluatie.

Continuïteit garanderen

De sneltests moeten de continuïteit van essentiële bedrijven garanderen. De tests worden ingezet bij mensen in kritische functies binnen die bedrijven. Die functies zijn niet snel te vervangen en onmisbaar voor de bedrijven in kwestie.

Werknemers in een kritische functie die een hoogrisicocontact hebben, worden getest op dag 1. Als dat resultaat negatief is, kan de persoon aan de slag blijven, maar moet hij of zij in de privésfeer wel in quarantaine gaan. Drie dagen later volgt een nieuwe sneltest en op dag 7 volgt een PCR-test. Als de werknemer op een daarvan positief test, moet hij of zij meteen in isolatie.

De eerste sneltests werden vanmorgen afgenomen in de REO Veiling in Roeselare. Daar ging het onder meer om heftruckchauffeurs die essentieel zijn voor de veiling. Alle werknemers testten negatief.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in