Zeven jongeren opgepakt in onderzoek naar moord op Samuel Paty
De moord op Paty veroorzaakte in heel Frankrijk verontwaardiging. Foto: AFP

De Franse politie heeft dinsdag zeven mannen opgepakt tussen 17 tot 21 jaar in verschillende regio’s in het land. De arrestaties zijn gelinkt aan het onderzoek naar de moord op Samuel Paty, een leerkracht die onthoofd werd omdat hij karikaturen van Mohammed had getoond.

Dat heeft het persbureau AFP vernomen bij bronnen die dicht bij het onderzoek staan. De Franse antiterreureenheid (SDAT) en de Franse inlichtingendienst (DGSI) hebben de verdachten opgepakt in Toulouse, Lyon, Rouen, Besançon, Seine-et-Marne en Maine-et-Loire, verklaarde een juridische bron. Enkelen zouden net als Abdoellakh Anzorov, de moordenaar van Paty, Tsjetsjeense roots hebben. Volgens dezelfde bron zouden de verdachten deelgenomen hebben aan chatgroepen waartoe ook Anzorov behoorde.

In totaal werden al veertien personen in verdenking gesteld in het onderzoek naar de moord op de 47-jarige leerkracht, die op 16 oktober onthoofd werd vlakbij zijn school in Conflans-Sainte-Honorine in de omgeving van Parijs. Zes van de verdachten zijn leerlingen op die school. Vijf van hen worden vervolgd voor ‘medeplichtigheid bij een terroristische aanslag’ omdat ze Anzorov geholpen zouden hebben om de leerkracht te identificeren.

In december werden nog vijf jongeren met Tsjetsjeense roots tussen de 18 en 21 jaar vrijgelaten zonder voorwaarden. Ze werden ervan verdacht contact te hebben gehad met de terrorist.

Anzorov eiste de verantwoordelijkheid op voor zijn daad via een audiobericht in het Russisch, waarin hij zei dat hij ‘wraak nam voor de profeet Mohammed’ en de leerkracht ervan beschuldigde ‘hem op een beledigende manier te hebben getoond’. ‘Broeders, bid dat Allah mij als martelaar zal accepteren’, verklaarde de moordenaar. Hij werd kort daarna doodgeschoten door de politie.