Drie Congresleden besmet met coronavirus na bestorming Capitool: ‘Republikeinen weigerden mondmasker te dragen’
Foto: REUTERS

Drie Amerikaanse parlementsleden hebben aangegeven dat ze het coronavirus hebben opgelopen tijdens de bestorming van het Capitool in Washington vorige week. Ze zeggen dat dit gebeurde nadat ze met Republikeinse collega’s werden opgesloten.

Pramila Jayapal (55) Jayapal verwijt haar Republikeinse collega’s nalatigheid. Ze vertelt hoe ze tijdens de bestorming van het Capitool vorige week urenlang in een drukbevolkte, beveiligde zaal verbleef. Daar waren volgens haar meerdere Republikeinen die ostentatief weigerden een mondmasker te dragen, ook al werden ze er uitgedeeld. Volgens haar werden de mensen die de mondmaskers uitdeelden zelfs bespot. ‘Bovenop een binnenlandse terreuraanval hebben ze een superverspreidingsevenement gecreëerd.’

Volgens Jayapal zouden de betrokken Republikeinen beter niet terugkeren naar het parlement. Ze wil boetes voor mensen die geen mondmasker dragen in het Capitool. ‘Te veel Republikeinen weigeren om deze pandemie en dit virus ernstig te nemen’, zegt ze in een mededeling. ‘Zo brengen ze iedereen in hun omgeving in gevaar.’

Een ander Democratisch parlementslid, Bonnie Watson Coleman, gaf ook al aan positief te zijn. Volgens haar gebeurde dat na de opsluiting in een zaal van het Capitool. Nog wat later dinsdag meldde de Democraat Brad Schneider uit Illinois ook positief te zijn getest, na waarschijnlijk te zijn besmet tijdens het schuilen met andere parlementsleden, toen aanhangers van Trump het Capitool bestormden.

Een dokter van het Congres, Brian Monahan, zei eerder al dat de parlementsleden die urenlang in een gesloten ruimte zaten mogelijk blootgesteld waren aan het coronavirus.

Gezondheidswerkers waarschuwden dat de bestorming van het Capitool een superverspreidingsevenement kon zijn, aangezien de Congresleden urenlang geïsoleerd zaten terwijl Trump-aanhangers veelal zonder mondmasker door het gebouw trokken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in