DAKAR. Oud-winnaar Toby Price valt uit na zware crash
Foto: ISOPIX

Tweevoudig winnaar Toby Price is dinsdag gecrasht met zijn motor in de negende etappe van de Dakar Rally in Saoedi-Arabië. De Australiër, die tweede stond in het algemeen klassement, ging na 155 kilometer in de proef hard onderuit en blesseerde daarbij zijn arm en schouder. Hij moest de rally verlaten en is overbracht naar het ziekenhuis. De dagzege ging naar de Argentijn Kevin Benavides (Honda).

LEES OOK. Peterhansel wint negende etappe in Dakar en vergroot voorsprong op Al-Attiyah

Price, die voor het fabrieksteam voor KTM rijdt, won de Dakar Rally in 2016 en 2019. Hij boekte dit jaar twee etappezeges en was nog volop in de strijd om de eindzege. Zijn achterstand op de Chileense leider José Ignacio Cornejo bedroeg iets meer dan een minuut voor aanvang van de negende etappe, een klassementsproef van 465 kilometer rond de kustplaats Neom.

Ook Luciano Benavides (Husqvarna) moest opgeven. De broer van de ritwinnaar reed in derde positie toen hij na 242 kilometer ten val kwam. Net als Price werd hij met een schouderblessure overgevlogen naar het ziekenhuis van Tabuk. Luciano Benavides was tiende in de stand. De Botswaan Ross Branch (Yamaha) vond eveneens zijn Waterloo in het rondje rond Neom, hij moest opgeven met motorpech.

Na de opgave van Price grijpt Honda de macht bij de motoren. In de rituitslag gaat Benavides teamgenoten Brabec en Cornejo Florimo voor. In de stand leidt Cornejo Florimo voor Benavides. De Brit Sam Sunderland (KTM) is op 14:34 derde, Brabec op 17:26 vierde. Sunderland en Brabec, de eindwinnaars van 2017 en 2020, finishten dinsdag wel op ruim twintig minuten, maar kregen de vijftien minuten terug die ze verloren toen ze stopten om Price te helpen.

De Belg Walter Roelants (Husqvarna) is nog onderweg. Na 320 kilometer reed hij in 49e positie.

DAKAR. Oud-winnaar Toby Price valt uit na zware crash
Toby Price Foto: ISOPIX