Overlegcomité keurt verdeling Europese subsidies goed
Foto: Kristof Vadino

Het Overlegcomité heeft dinsdagavond de eerste versie van het ‘plan voor herstel en veerkracht’ en de bijhorende verdeling van het geld uit het Europese relancefonds goedgekeurd. Ook Brussel gaf toestemming om de 5,95 miljard euro op de afgesproken manier te verdelen.


Het was een typisch Belgische omweg. In plaats van het relanceplan louter op te bouwen vanuit de te subsidiëren projecten, moest er eerst een interne verdeelsleutel worden afgesproken tussen de deelstaten en het federale niveau voor de totale pot van 5,9 miljard. Die horde werd gisteren genomen.

Minister-president Rudi Vervoort (PS) gaf daar maandag al een eerste keer zijn zegen over. Maar dat het gewest slechts 395 miljoen ontvangt, minder dan de Franse Gemeenschap bijvoorbeeld, valt intern slecht. Met name Groen en Ecolo zijn ontgoocheld. Op Twitter sprak Zakia Khattabi, federaal minister van Klimaat en Milieu, vanochtend meteen over een ‘zeer ongunstige’ verdeling voor Brussel. Ook bij Groen waren soortgelijke geluiden te horen. Er klinkt ook gemor over het gebrek aan terugkoppeling door Vervoort tijdens de onderhandelingen. De bedragen die in de media verschenen, liggen zwaar op de maag.

Er kwam een crisisoverleg aan te pas, waar Vervoort tekst en uitleg moest geven bij de verdeling. Na afloop werd de steun ‘uit federale loyauteit’ uitgesproken. Daarbij merkt de Brusselse regering op dat de gemeenschappen ‘ook in Brussel zullen investeren: een kwart van de 495 miljoen euro die voor de Franse Gemeenschap is uitgetrokken, zal in Brussel worden geïnvesteerd’. Ook de federale staat investeert nog in Brussel.

Daarmee ontsnapt de federale regering aan een nachtmerrie. Een Brusselse opstand had de agenda in de war gestuurd die vooral federaal premier Alexander De Croo (Open VLD) en betrokken staatssecretaris Thomas Dermine (PS) willen aanhouden. Zij hopen ‘eerstdaags’ de verdeelsleutel te finaliseren tijdens een elektronisch Overlegcomité. Eind deze maand zouden de betrokken projecten al een eerste keer moeten opgelijst worden.