Noodtoestand in Washington in aanloop eedaflegging
De bestorming van het Capitool vorige week woensdag was mogelijk nog maar het begin, waarschuwt de FBI. Foto: reuters

De burgemeester van Washington heeft de Amerikanen opgeroepen weg te blijven van de hoofdstad in de aanloop naar de inauguratie van Biden, op 20 januari. De noodtoestand werd er al afgeroepen tot 24 januari. Over het hele land worden gewapende demonstraties verwacht.

De FBI waarschuwt dat, in de aanloop naar de inauguratie van Joe Biden, gewapende protesten worden gepland verspreid over het hele land. Dat meldt de zender ABC op basis van een interne nota van de Amerikaanse politiedienst.

Ook heeft de burgemeester van Washington, de Democraat Muriel Bowser, de Amerikanen opgeroepen om de hoofdstad zo veel mogelijk te vermijden in de dagen rond de eedaflegging en de plechtigheid virtueel te volgen. De noodtoestand is er al afgekondigd tot zeker 24 januari, vier dagen na de eedaflegging.

De FBI zou informatie verkregen hebben waaruit blijkt dat dergelijke demonstraties voorbereid worden in de 50 hoofdsteden van elke staat. Vanaf 16 januari tot zeker 20 januari, de dag waarop Biden de eed aflegt, zouden zulke acties op het programma staan.

Een gewapende groep heeft plannen om nu zaterdag naar Washington te gaan om daar in opstand te komen als een poging wordt ondernomen om president Trump uit zijn ambt te ontzetten, aldus ABC. Het Huis van Afgevaardigden zou woensdag al stemmen over de impeachmentprocedure.

15.000 leden Nationale Garde paraat

In Washington zijn tal van maatregelen genomen of aangekondigd in de aanloop naar de eedaflegging. Burgemeester Bowser had Trump en de hoge veiligheidsambtenaar Chad Wolf al gevraagd om de noodtoestand voor Washington D.C. uit te roepen. Trump heeft die aanvraag goedgekeurd. De noodtoestand geldt tot zeker 24 januari.

Ook zouden tot 15.000 leden van de Nationale Garde, de reservestrijdkrachten van de VS, ingezet kunnen worden in Washington om de ceremonie veilig te laten verlopen. Dat meldt onder meer The Washington Post op basis van informatie van Defensie.

Twee agenten Capitool geschorst

In de nasleep van de gewelddadige bestorming van het Capitool vorige week woensdag zijn twee politieagenten van het Capitool geschorst. Tegen minstens tien anderen zou nog een onderzoek lopen voor hun rol bij de bestorming. Dat meldt CNN en is bevestigd door het hoofd van de Capitol Police, Yogananda Pittman.

In een filmpje dat circuleerde op de sociale media zou te zien geweest zijn hoe een van de geschorste agenten poseerde voor een selfie met een demonstrant tijdens de bestorming. De andere agent zou een ‘Make America Great Again’-pet gedragen hebben en de meute de weg gewezen hebben in het Capitool. Ook daarvan deden videobeelden de ronde op sociale media.

Ook in andere delen van de VS lopen onderzoeken naar agenten van lokale politieafdelingen die aanwezig geweest zouden zijn bij de bestorming. Die vinden plaats in het kader van het bredere onderzoek van de FBI naar de aanwezigen bij de gewelddadige demonstraties. Onder andere de vele beelden die online geplaatst werden tijdens en na de bestorming, zijn daarbij een belangrijke bron van informatie.

Voorlopig zijn er nog geen politieagenten officieel aangeklaagd voor hun rol bij de bestorming.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in