Zes afwijkende coronastalen ontdekt, genoomsequentie moet bepalen of het om Britse variant gaat
Themabeeld. Foto: REUTERS

In ons land zijn al zes besmettingen vastgesteld met een andere variant van het coronavirus, mogelijk de Britse. Dat zegt de woordvoerster van Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing. De genoomsequentie, die moet bepalen of het gaat om de Britse variant van het virus, is nog aan de gang.

De Britse variant van het coronavirus is een pak besmettelijker. De vrees is dat die, nu heel wat reizigers na de kerstvakantie teruggekeerd zijn naar ons land, ook bij ons voet aan de grond zal krijgen. De variant dook onder meer al op in verschillende Nederlandse scholen.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) kondigde zondag aan dat er een speciaal testsysteem komt voor mensen die mogelijk besmet zijn met een afwijkende variant van het coronavirus. Een proefproject daarvoor startte zondag al in de provincie Antwerpen.

De gezondheidsinspectie van Antwerpen nam zondagnamiddag contact op met teruggekeerde reizigers van wie het coronastaal een afwijkende variant van het virus vertoont. Met bepaalde PCR-tests is het eenvoudig om verdachte gevallen op te sporen, en die gevallen zijn ook opgelijst. Omdat die mensen vermoedelijk een zeer hoge virale lading hebben, is het cruciaal dat zij in quarantaine gaan en dat hun medereizigers en familie ook getest worden. Daarnaast wordt hen gevraagd of ze zich op dag tien opnieuw willen laten testen.

Zondag was aangekondigd dat het systeem mogelijk maandag al geëvalueerd zou worden, met het oog op een uitrol in de rest van het land. Zowel bij het Interfederaal Comité Testing & Tracing, als bij het kabinet van minister Vandenbroucke was daarover maandag nog niet meer informatie beschikbaar.

Zuid-Afrikaanse variant

Er is niet alleen voor de Britse variant van het coronavirus een verhoogde waakzaamheid, ook de zeer besmettelijke Zuid-Afrikaanse variant willen we liever geen vrij spel geven. Minstens twee reizigers die onlangs terugkeerden uit Zuid-Afrika zijn mogelijk besmet met die variant, zo meldt VTM Nieuws en Piet Maes, assistent-professor virologie aan de KU Leuven, heeft het nieuws bevestigd aan Belga.

De verdachte stalen worden nu grondig onderzocht, maar op de resultaten is het wachten tot woensdag. De reizigers in kwestie zijn intussen wel al verwittigd dat ze mogelijk superverspreider zijn en zitten in quarantaine. Dat is overigens verplicht bij elke besmetting van het coronavirus: isolatie is verplicht tot een negatieve test op dag zeven, er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de Britse, Zuid-Afrikaanse of Belgische variant van het virus.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in