België heeft met Zilte nieuw driesterrenrestaurant
Viki Geunes. Foto: Jan Van der Perre

België heeft met het Zilte in Antwerpen voor het eerst in jaren een nieuw driesterrenrestaurant. En dat ondanks de coronacrisis. Er zijn ook twee nieuwe tweesterrenrestaurants.

Het Hof van Cleve van Peter Goossens in Kruisem behoudt zijn drie sterren. ‘Het is niet fijn dat we allemaal gesloten zijn, maar het is fijn om onze drie sterren te behouden’, zei Goossens. ‘Ik hoop dat we snel terug kunnen koken.’

Maar voor het eerst in negen jaar is er een nieuw driesterrenrestaurant in ons land bijgekomen. Voortaan is die eer ook weggelegd voor het restaurant Zilte van Viki Geunes in Antwerpen. ‘Zeker in deze bizarre tijden hadden we het niet verwacht’, reageerde sterrenchef Viki Geunes. ‘We dromen ervan om heel snel open te gaan. Maar dit is de ultieme droom van een chef-kok.’

De inspecteurs waren in hun commentaar lovend voor Geunes. ‘Een maaltijd is een emotionele ervaring met de stad aan je voeten, intiem en elegant. Elk bord is zowel complex als intens. Een echte grootmeester.’

Door de coronacrisis voorzag het sterrenrestaurant de voorbije maanden overigens ook afhaalmenu’s.

In de nieuwe gids krijgen twee restaurant voor het eerst twee sterren. Het gaat om Castor van Maarten Bouckaert in Beveren-Leie, de vroegere rechterhand van sterrenchef Peter Goossens. En daarnaast ook Bartholomeus van Bart Desmidt en Philip Vandamme in Knokke-Heist. ‘Jezelf op je 50 jaar opnieuw heruitvinden, dat is gewoon fantastisch’, klonk het. Bartholomeus veranderde namelijk van concept en moest een jaar sluiten wegens verbouwingen. Voordien hadden ze ook al twee sterren. De nieuwe gids telt nu in totaal 24 restaurants met twee sterren.

Deze restaurants hebben een eerste ster gekregen:

  • Libertine van chef Dominique Tondeurs in Erpe in Oost-Vlaanderen
  • Chef Willem Hiele en het gelijknamig restaurant in Koksijde
  • Melchior van chef Gilles Melchior in Tienen
  • Boo Raan van chef Dokkoon Kapueak in Knokke-Heist
  • L’Envie van chef David Grosdent in Sint-Denijs
  • Le Pré des Oréades van chef Nicolas Bodart in Luik
  • Lettres Gourmandes van Christophe Lambert in Montignies-Saint-Christophe
  • Bar Bulot van chef Pieter Lefevere in Brugge
  • Attablez-vous van chef Charles Jeandrain in Namen
  • Le Pristine van chefs Chris Blom en Thomas d’Hooge in Antwerpen. De zaak is van de bekende chef Sergio Herman.

In totaal zijn er nu 111 restaurants met één ster.

Manon Schenck van La Table De Manon is verkozen tot jonge chef van het jaar.

Voor het eerst heeft Michelin ook ‘groene sterren’ uitgereikt aan tien restaurants die inzetten op duurzame gastronomie. Onder andere Graanmarkt 13 in Antwerpen, groenterestaurant Humus x Hortense in Brussel en Souvenir in Gent kregen de onderscheiding.

Coronacrisis

Vanwege de coronacrisis was de voorstelling van de nieuwe gids met twee maanden uitgesteld, omdat de inspecteurs door de gedwongen sluiting van de restaurants hun werkzaamheden moesten staken in het voorjaar.

Aan het begin van de persconferentie zei de directeur van de Michelingids, Gwendal Poullennec, dat de inspecteurs in dit coronajaar toch een selectie hebben kunnen maken. ‘Het was extra moeilijk. Maar ondanks dat hebben onze inspecteurs hun werk gedaan. De methodologie die we altijd hanteren, is gerespecteerd.’

Correctie 11/01/2021: In een eerdere versie stond dat het Hof van Cleve na negen jaar niet meer het enige driesterrenrestaurant in ons land is. Dat klopt niet. Zo hadden Hertog Jan en De Karmeliet ook drie sterren. Het is negen jaar geleden dat een nieuw restaurant drie sterren heeft gekregen.