Rijden op aardgas? Bij deze merken zit je goed
Foto: Audi

Ben je overtuigd van de vele voordelen van CNG? Dan rest nog de vraag welk automodel het best bij jou past. De jongste jaren is het aanbod aanzienlijk uitgebreid, waardoor je vandaag uit zeer diverse CNG-modellen kunt kiezen, van een leuke stadswagen tot een stoere SUV of een handige bestelwagen.

Stilaan groeit het besef dat CNG zowel ecologisch als economisch een interessante keuze is. Het aantal CNG-rijders in ons land is sinds 2014 gestegen van 650 naar 23.000. Dat is uiteraard ook te danken aan het stijgend aantal CNG-tankstations – in België al 147 – én de ruimere keuze aan modellen. Benieuwd welke merken vandaag CNG-modellen verkopen? We helpen je graag op weg.

Audi

Audi heeft al sinds 2014 een CNG-versie van de A3 Sportback en presenteerde enkele maanden geleden de volledig nieuwe generatie. De vijfdeurs A3 Sportback g-tron (30.600 euro) haalt een rijbereik tot 495 kilometer. Zoek je een ruime break? Dan is de A4 Avant g-tron ideaal (42.070 euro). Ga je resoluut voor design? De A5 Sportback g-tron (45.000 euro) koppelt ecologie aan een sportief uiterlijk.

Rijden op aardgas? Bij deze merken zit je goed
Foto: Audi

BAIC

BAIC is een nieuwkomer die in België ingevoerd wordt door OneAutomotive uit Geel. In de X55 gebruikt de Chinese constructeur technologie van Mercedes-Benz (chassis) en Mitsubishi (1.5-turbomotor). Vooral de ruimte en de lage prijs (23.680 euro) zijn troeven van deze SUV, naast de mogelijkheid om voor CNG te kiezen.

Rijden op aardgas? Bij deze merken zit je goed
Foto: BAIC

DFSK

Doet DFSK niet meteen een belletje rinkelen? Net als BAIC is het een grote Chinese constructeur die nog maar recent zijn eerste stappen zette op de Belgische markt via OneAutomotive. Hier vind je twee SUV’s met CNG-motor: de Fengon (een SUV-coupé voor 29.990 euro) en de Glory 580 (een zevenzitter voor 27.680 euro).

Rijden op aardgas? Bij deze merken zit je goed
Foto: DFSK

Fiat

In Italië is CNG al veel langer ingeburgerd dan in België. Het is dan ook geen toeval dat je bij Fiat meerdere CNG-modellen vindt. Voor in de stad is er de Panda (15.490 euro), een van de populairste stadswagens op aardgas. Ook de bestelwagens Doblò (17.640 euro excl. btw) en Ducato (20.950 euro excl. btw) kunnen op aardgas rijden.

Rijden op aardgas? Bij deze merken zit je goed
Foto: Fiat

Iveco

Al sinds 1998 bouwt Iveco een Daily met aardgasmotor. Ook van de huidige Daily bestaat er een aardgasvariant als milieuvriendelijker én stiller alternatief voor de dieselversies. De Daily HI-MATIC Natural Power (vanaf 30.000 euro excl. btw) schakelt via een achttrapsautomaat en is 136 pk sterk. Een sterk punt van deze bestelwagen is het grote aantal koetswerkversies.

Rijden op aardgas? Bij deze merken zit je goed
Foto: Iveco

SEAT

Met de Ibiza heeft SEAT de bestverkochte CNG-wagen op de Belgische markt in huis (inschrijvingen januari-november 2020). Binnen de grote Volkswagen-groep kreeg het Spaanse merk de taak om een voortrekkersrol te spelen en CNG te promoten. Dat vertaalt zich in een breed en recent CNG-gamma onder het label ‘TGI’: de Ibiza (17.350 euro), de kleine SUV Arona (18.410 euro) en de middenklasser Leon, die ook als break beschikbaar is.

Rijden op aardgas? Bij deze merken zit je goed
Foto: SEAT

Škoda

De Octavia Combi is een van de populairste CNG-modellen in ons land. Momenteel loopt er een interessante Salonactie waarbij je al een Octavia Combi van de vorige generatie met CNG kunt kopen voor de nettoprijs van 19.990 euro. Ook het nieuwe model van de Octavia (34.290 euro) en Octavia Combi (35.210 euro) is beschikbaar met CNG, net als de Scala (vijfdeurs, 24.510 euro) en de Kamiq (compacte SUV, 24.970 euro).

Rijden op aardgas? Bij deze merken zit je goed
Foto: Škoda

SsangYong

De Belgische importeur van SsangYong gelooft sterk in CNG. Met de Tivoli (18.990 euro) en Korando (22.990 euro) vind je hier twee SUV’s die kant-en-klaar geleverd kunnen worden met CNG-installatie. De Tivoli haalt zo’n 190 kilometer rijbereik op aardgas, de Korando 220 kilometer. Daarna zorgt de benzinetank voor 600 kilometer extra. De garantie van vijf jaar is mooi meegenomen.

Rijden op aardgas? Bij deze merken zit je goed
Foto: SsangYong

Volkswagen

Volkswagen is een van de grotere merken met CNG-modellen. Vooral de ruime Caddy – waarvan juist een nieuw model is voorgesteld – valt in de smaak bij CNG-rijders. Daarnaast zijn ook de stadswagens up! (16.530 euro) en Polo (20.860 euro) én de nieuwe Golf (33.655 euro) en Golf Variant (34.960 euro) beschikbaar met CNG.

Rijden op aardgas? Bij deze merken zit je goed
Foto: Volkswagen

Interesse in rijden op CNG? Ontdek alle voordelen en hoeveel jij kan besparen. Of bekijk de getuigenissen van CNG-rijders.