‘Het rijbereik is beperkt’ en vijf andere foute mythes over CNG
Foto: gas.be

Over rijden op CNG doen heel wat veronderstellingen de ronde. Dat je bijvoorbeeld niet in een parkeergarage wordt toegelaten of dat het rijbereik onvoldoende is. Tijd om fictie en feiten van elkaar te scheiden.

“CNG is toch niet zo milieuvriendelijk”

CNG is met voorsprong de properste fossiele brandstof met grote milieuvoordelen. Dat begint al bij het transport en de bevoorrading van de tankstations via ondergrondse leidingen. Daarnaast stoot CNG 90 procent minder stikstof, 77 procent minder fijn stof en 7 tot 16 procent minder CO2 uit dan diesel of benzine. Met bio-CNG, gemaakt van mest- en restafval, stoot je zelfs tot 100 procent minder CO2 uit. Ook belangrijk om te weten: een CNG-wagen verbruikt minder dan een diesel of benzine.

“Met een CNG-wagen kun je niet ver rijden”

Het rijbereik is een van de grote troeven van een CNG-wagen. Afhankelijk van het model en de grootte van de tank, bedraagt de autonomie van een CNG-wagen 300 tot 800 kilometer. Even ver als met een gewone benzinewagen dus en veel verder gemiddeld dan met een elektrische wagen. De meeste kilometers leg je af op aardgas en pas wanneer dit opgebruikt is, schakelt de auto, indien nodig, automatisch over op de reservetank met benzine.

“Er zijn te weinig tankstations met CNG”

Vroeger was het aanbod van CNG-tankstations inderdaad beperkt, maar de jongste jaren is er een forse inhaalbeweging ingezet. Vandaag zijn er in ons land al 147 plaatsen waar je CNG kunt tanken, waarvan 83 bij DATS 24 (de brandstofspecialist van Colruyt Group). Gezien het grote rijbereik van de nieuwste CNG-wagens – perfect vergelijkbaar met een auto met verbrandingsmotor – vormt dit geen enkel probleem meer. Er ligt waarschijnlijk wel een CNG-tankstation in jouw buurt of op je dagelijks traject. Hou je van trips naar het buitenland? Langs de Europese wegen kom je ongeveer 4.000 CNG-stations tegen. Tanken doe je zoals bij een gewone benzine- of dieselwagen en duurt amper enkele minuten, dus veel sneller dan een elektrisch voertuig.

“CNG-wagens zijn fiscaal niet interessant”

Tot eind 2020 werden CNG-wagens in Vlaanderen vrijgesteld van de Belasting op Inverkeerstelling (BIV) en de jaarlijkse verkeersbelasting. Dit voordeel valt nu weg, maar dankzij de uitstekende uitstootwaarden genieten CNG-wagens van zeer lage belastingtarieven. En nu het toch over de centen gaat: dankzij de lage kosten aan de pomp ben je al snel goedkoper af met CNG af met CNG dan met benzine of diesel. Gas is niet alleen goedkoper aan de pomp, een CNG-voertuig heeft ook geen dure roetfilter nodig en kost minder in onderhoud. En in vergelijking met een plug-inhybride of elektrische wagen ligt de aankoopprijs bij CNG duizenden euro’s lager.

“Je mag nergens parkeren met een CNG-wagen”

Sommigen verwarren CNG (samengeperst aardgas) met LPG (Liquefied Petroleum Gas of vloeibaar petroleumgas), een nevenproduct dat ontstaat bij de raffinage van aardolie. CNG is hetzelfde aardgas dat je gebruikt om te koken of je huis te verwarmen. LPG is zwaarder dan lucht, CNG niet. Wagens op aardgas zijn daarom welkom in ondergrondse parkings, in tegenstelling tot wagens met LPG. Wel is het zo dat Eurotunnel, de beheerder van de Kanaaltunnel, beide soorten voertuigen niet toelaat.

“Een CNG-wagen rijdt helemaal anders”

Wie een auto met verbrandingsmotor gewoon is, zal zich meteen op zijn gemak voelen in een CNG-wagen. De motorprestaties zijn precies hetzelfde, al heeft de CNG-motor wel als voordeel dat hij minder trilt en stiller draait. Voor de rest zie je alleen aan het CNG-lampje op het dashboard dat je op aardgas aan het rijden bent. De omschakeling tussen benzine en aardgas gebeurt naadloos.

Interesse in rijden op CNG? Ontdek alle voordelen en hoeveel jij kan besparen. Of bekijk de getuigenissen van CNG-rijders.