Zestien Vlaamse organisatoren van skireizen annuleren alles tot en met krokus: ‘Signaal geven’
Foto: AFP

Zestien Vlaamse organisatoren van skireizen hebben beslist om al hun reizen tot en met de krokusvakantie te annuleren. Dat meldt de groep van zestien organisaties zondagavond in een gezamenlijk persbericht.

De groep zegt hiermee de oproep van de overheid te volgen, die reizen momenteel zeer sterk afraadt. Zowel in België, maar ook in typische skibestemmingen zoals Oostenrijk, Italië en Frankrijk, zijn de coronacijfers ‘niet opportuun om nu georganiseerde skireizen te organiseren’, klinkt het. Voor de krokusvakantie alleen gaat het om meer dan 10.000 reizigers die hun skivakantie in het water zien vallen, zegt Dick Van Dyck, die optreedt als woordvoerder.

Behalve de coronacijfers zijn er ook de verplichte quarantaine- en testmaatregelen. Die hebben een te grote impact op de terugkomende reizigers, zeggen de organisaties. ‘En de kans dat hierin snel versoepeld zal worden is nihil.’

‘Met deze annulatie willen we een soort van signaal geven: we geven de krokusvakantie op, in de hoop dat de skireizen in de paasvakantie wel kunnen doorgaan’, zegt Van Dyck. ‘We willen zo onze maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen en ons profileren als een professionele en betrouwbare sector.’

Alle reizigers zullen persoonlijk op de hoogte gebracht worden.

In totaal 21 organisatoren actief

De beslissing wordt gesteund door zestien skireisorganisatoren. In totaal zijn er in Vlaanderen 21 actief. De zestien benadrukken verder dat ze vragende partij blijven voor een eenvormig en duidelijk Europees reisbeleid. ‘Een scenario waarbij de Vlaamse touroperators en reisorganisatoren hun (zelf) geannuleerde contracten dit seizoen nog worden ingenomen door andere Europese landen, waar er minder strenge regels gelden, is nefast voor de toekomst van de Vlaamse reisindustrie’, zeggen ze.

Het gaat om Aktief-ski, Arena Travel, Axion Ski, Carolus Ski, Famiski, JOSK Reizen, Skifriends, Snowdream, Snowfriends, SnowMania, SnowPlus, Sporty Ski, Staes Skivakanties, Tramontana, Travelwhite en VOS Travel.

Eerder deze week besliste Intersoc, de vakantiedienst van ziekenfonds CM, om alle skivakanties tot de paasvakantie te annuleren.

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in