De twee zwarte dozen van de verdwenen Indonesische Boeing zijn gelokaliseerd, zo heeft de Indonesische legerleiding bekendgemaakt. Duikers hadden eerder al brokstukken gevonden van het vliegtuig dat zaterdag van de radar was verdwenen kort na vertrek in de Indonesische hoofdstad Jakarta.

Zoekteams hebben nu in de Javazee ook de twee zwarte dozen gelokaliseerd, die vluchtdata en de gesprekken in de cockpit bevatten. ‘Wij kunnen twee signalen van de zwarte dozen waarnemen en we waren in staat (de locatie) aan te merken’, meldde de legerleiding. Duikers zullen de twee zwarte dozen nu opzoeken.

De duikers vonden eerder al stukken van het vliegtuig, reddingsvesten en onderdelen met het registratienummer, aldus legerleider Hadi Tjahjanto. Eerder raakte al bekend dat er ook lichaamsdelen waren aangetroffen op de plaats in de Javazee waar het vliegtuig zoek raakte. De politie werkt aan de identificatie.

Op de plaats van het ongeval zijn verschillende reddingsboten van het leger en helikopters aan de slag. Zondagochtend (lokale tijd) kwamen ook duikers ter plaatse. Brokstukken werden naar de haven van Jakarta gebracht.

Boeing van 26 jaar oud

De Boeing 737-500 van Sriwijaya Air verdween kort na het opstijgen in Jakarta. Het toestel was vertrokken voor een binnenlandse vlucht van 90 minuten en had 62 mensen aan boord, 50 passagiers en twaalf bemanningsleden. De autoriteiten vermoedden dat het toestel in zee was gecrasht.

Het vliegtuig van Sriwijaya Air was een klassieke Boeing 737 van 26 jaar oud, en dus geen Boeing 737 MAX. Met dat laatste type vliegtuig gebeurde in oktober 2018 een ongeval in Indonesië waarbij 189 mensen omkwamen.