Ondanks alle maatregelen van het lokale bestuur, was er zaterdag sprake van een volkstoeloop rond de heuvel Baraque Fraiture in de provincie Luxemburg. In de Hoge Venen werd het wandelverbod wel relatief goed gerespecteerd.

De afgelopen dagen was er al veel volk in de buurt van de Baraque Fraiture, wat het gemeentebestuur van Vielsalm tot ingrijpen noopte. Zo is de toegang tot de skipiste verboden en zijn verschillende wegen afgesloten. Verschillende dorpen in de buurt zijn enkel nog toegankelijk voor plaatselijk verkeer.

Al die maatregelen konden niet verhinderen dat toeristen volgens de politie massaal naar de regio zijn afgezakt, met files tot gevolg. Commissaris Marc Antoine heeft het over onrespectvol gedrag. ‘De omwonenden lijden onder een toeloop van mensen die daar niets te zoeken hebben. Sommigen komen zelfs uit Nederland.’

Aan RTL zegt commissaris Antoine dat hij ook de opritten naar de E25 heeft laten afsluiten, ‘omdat we echt verzadigd waren’. De meeste mensen begonnen rond 16 uur stilaan op eigen initiatief terug te vertrekken. Ook de federale politie en de wegpolitie zijn ter plaatse.

‘Beter verdeeld’

Een ander geluid is te horen bij Daniel Stoffels, de burgemeester van Weismes in de Hoge Venen. Die laat weten dat het verbod om te wandelen in de Hoge Venen goed werd opgevolgd.

Hervé Jamar, gouverneur van Luik, besloot het wandelgebied voor het tweede weekend op rij te sluiten, om een toeloop te vermijden. ‘Er daagden zaterdag maar weinig toeristen op aan het natuurgebied en de politie heeft dus niet veel auto’s moeten terugsturen’, zegt Stoffels. De wandelaars hebben volgens hem voor andere dorpen gekozen, waar ook sneeuw ligt. ‘De toeristenstroom werd dus beter verdeeld.’