Belgen kennen hun tegenstander in eerste ronde kwalificaties Australian Open
Foto: BELGA

Zondag beginnen de kwalificaties voor de Australian Open, die vanwege de coronacrisis in Doha (mannen) en Dubai (vrouwen) plaatsvinden.

Bij de vrouwen doen Greet Minnen (WTA 110), Ysaline Bonaventure (WTA 122), Marie Benoit (WTA 237), Lara Salden (WTA 246) en Maryna Zanevska (WTA 252) een gooi naar een plek op de hoofdtabel. Derde reekshoofd Minnen ontmoet in de eerste ronde van de kwalificaties de Australische Alexandra Bozovic (WTA 454), die een wildcard kreeg. Bonaventure, 13e reekshoofd, speelt tegen de Servische Natalija Kostic (WTA 191). Benoit treft met Seone Mendez (WTA 277) eveneens een Australische met een wildcard.

De 21-jarige Salden, die voor het eerst deelneemt aan de kwalificaties voor een grandslamtoernooi, neemt het ook op tegen een Australische wildcardspeelster, Olivia Gadecki (WTA 1032). Zanevska krijgt de Roemeense Laura Ioana Paar (WTA 193) voorgeschoteld.

Belgen kennen hun tegenstander in eerste ronde kwalificaties Australian Open
Foto: BELGA

Kimmer Coppejans (ATP 175), Ruben Bemelmans (ATP 225) en Arthur De Greef (ATP 338) wagen hun kans bij de mannen. Coppejans treft in de eerste kwalificatieronde de Oekraïner Illya Marchenko (ATP 215). De Greef is gekoppeld aan de Egyptenaar Mohamed Safwat (ATP 153). Indien Coppejans en De Greef de eerste horde nemen, dan spelen ze in de tweede kwalificatieronde tegen elkaar. Bemelmans mag het opnemen tegen de Australiër Andrew Harris (ATP 232).

Om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi moeten de Belgen drie partijen winnen. De zestien gelukkige qualifiers van de toernooien in Doha en Dubai krijgen een ticket voor een vlucht naar Melbourne. Elise Mertens (WTA 20), Alison Van Uytvanck (WTA 64) en Kirsten Flipkens (WTA 86) staan rechtstreeks op de hoofdtabel. De 37-jarige Kim Clijsters (WTA 1031) ging niet in op een uitnodiging. Bij de mannen is alleen David Goffin (ATP 16) automatisch geplaatst.

Het is nog afwachten of Flipkens effectief zal afzakken naar Melbourne. Ze blesseerde zich vrijdag op het eerste zicht ernstig aan de linkerenkel op het WTA-toernooi van Abu Dhabi, waarvoor Mertens forfait gaf vanwege een blessure aan de rechterschouder.

De Australian Open werd door de coronacrisis met drie weken verschoven en begint op 8 februari. De eerste spelers worden vanaf half januari in Melbourne verwacht. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moeten ze bij aankomst down under twee weken quarantaine respecteren.