Vermoedelijke brokstukken van vermist Indonesisch vliegtuig gevonden
(Een gelijkaardig toestel.) Foto: afp

Voor de kust van Java zijn vermoedelijke brokstukken gevonden van het vermiste vliegtuig van de Indonesische lowcostmaatschappij Sriwijaya Air. Het toestel met 62 mensen aan boord was kort na het opstijgen in Jakarta van de radar verdwenen.

Dat heeft een functionaris belast met de zoektocht zaterdag gezegd. Zoek- en reddingsteams zijn naar de Javazee gestuurd.

‘Geschat wordt dat het vliegtuig zich bevindt tussen de eilanden Laki en Lancang’, verklaarde Bambang Suryoaji van het nationale zoek- en reddingsteam op een persconferentie. De eilanden maken deel uit van de Duizendeilanden. Er zijn boten uitgestuurd naar de vermoedelijke plaats van het ongeval.

Op sociale media zijn beelden te zien van lokale vissers met gevonden brokstukken, maar het is nog niet duidelijk of die afkomstig zijn van het verongelukte toestel. Dat moeten de experts nog onderzoeken. Het gaat om onder meer stukken metaal en bedrading.

Volgens transportminister Budi Karya Sumadi waren er vijftig passagiers en twaalf bemanningsleden aan boord. Onder de passagiers bevinden zich zeven kinderen en drie baby’s, meldden lokale media.

Het vliegtuig wordt sinds het opstijgen in Jakarta zaterdagmiddag (lokale tijd) vermist. Van de Boeing 737-500 is niets meer vernomen sinds het slechts 20 kilometer van de luchthaven en enkele minuten na het opstijgen boven de Javazee in buurt van het eiland Lancang vloog.

Transportminister Budi meldde dat de luchtverkeersleiding na enkele minuten in de gaten kreeg dat het toestel niet op de juiste koers vloog en contact zocht met het toestel. ‘Niet lang daarna, binnen enkele seconden, verdween vlucht van SJ 182 van de radar’, zei Budo tegen de website Republika.

Sonar en mini-onderzeeërs

De luchtvaartautoriteiten zijn op zoek naar het 26 jaar oude toestel dat op weg was naar het 700 kilometer noordelijker gelegen Pontianak in de provincie West-Kalimantan op het eiland Borneo. Op de plaats van de vermoedelijke crash wordt met sonar en mini-onderzeeërs naar het vermiste vliegtuig gezocht.

Vlucht SJ 182 van Sriwijaya Air zou volgens het vluchtschema zaterdag om 13.40 uur lokale tijd (07.40 uur Belgische tijd) vertrekken voor een circa 90 minuten durende vlucht naar Borneo, blijkt uit gegevens van website FlightRadar24. Het toestel verloor volgens de website enkele minuten na het opstijgen meer dan 3.300 meter hoogte in minder dan een minuut.

Op Supadio International Airport in Pontianak, de plaats van bestemming van het toestel, hebben zich familieleden van de vermiste passagiers verzameld. Zij worden opgevangen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig