Amerikaanse skiër Tommy Ford komt zwaar ten val in reuzenslalom Adelboden: “Hij is bij bewustzijn”
Foto: EPA-EFE

De Amerikaanse skiër Tommy Ford is zaterdag zwaar ten val gekomen in de wereldbekerwedstrijd reuzenslalom in het Zwitserse Adelboden. De 31-jarige Ford verloor de controle over zijn ski’s, vloog voorover en belandde enkele tientallen meters verderop in een vangnet. Hij bleef roerloos liggen en werd lang ter plaatse verzorgd.

Hulpverleners brachten hem vervolgens met een slee tot bij een helikopter, zoals op tv-beelden te zien was. De wereldbekermanche werd een halfuur onderbroken.

Volgens Zwitserse media was Ford in staat om met de dokters te praten. “Tommy Ford is bij bewustzijn en is voor verder onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis”, bevestigde de Amerikaanse skifederatie op Twitter.

Vrijdag vond eveneens een reuzenslalom plaats in Adelboden. Toen viel de jonge Noor Lucas Braathen bij het overschrijden van de finishlijn. Hij liep een zware knieblessure op en moet geopereerd worden.

Pinturault wint

Alexis Pinturault heeft zaterdag de wereldbekerwedstrijd reuzenslalom in het Zwitserse Adelboden gewonnen. Net als vrijdag, toen in hetzelfde skioord ook een reuzenslalom werd geskied, was de Fransman duidelijk te sterk voor de tegenstand.

Na twee runs was Pinturault met een totaalchrono van 2:18.36 meer dan een seconde (1.26) sneller dan de Kroaat Filip Zubcic, die vrijdag ook genoegen moest nemen met de tweede plaats. De Zwitser Loïc Meillard werd derde op 1.65.

Pinturault boekte zijn 33e WB-zege, de vierde dit seizoen. De Fransman loopt nog verder uit in de algemene WB-stand. Hij telt nu 115 punten voorsprong op de Noorse titelverdediger Aleksander Aamodt Kilde, die zaterdag als vijfde eindigde. De Zwitser Marco Odermatt, zaterdag vierde, is derde op 174 punten van Pinturault.

Amerikaanse skiër Tommy Ford komt zwaar ten val in reuzenslalom Adelboden: “Hij is bij bewustzijn”
Foto: AFP

Goggia wint afdaling Sankt Anton

De Italiaanse Sofia Goggia heeft zaterdag de wereldbekermanche afdaling in het Oostenrijkse Sankt Anton op haar naam geschreven, haar zesde zege in de discipline op WB-niveau.

De 28-jarige Goggia, die in 2018 de olympische titel op de afdaling won in Pyeongchang, haalde het in 1:24.06. Daarmee was ze 96 honderdsten van een seconde sneller dan de Oostenrijkse Tamara Tippler. De Amerikaanse Breezy Johnson werd derde op 1.04.

Dankzij haar tweede zege van het seizoen komt Goggia alleen aan de leiding in het afdalingklassement. Ze heeft negen overwinningen in de wereldbeker op haar palmares.

Zondag staat er voor de skiesters nog een super-G op het programma in Sankt Anton.