Lagere nettopensioenen, en niemand wist ervan
Foto: isopix

Een deel van de 2,3 miljoen gepensioneerden in België zal in januari netto iets minder pensioen krijgen. Maar van lagere pensioenen is er geen sprake, verzekert de Pensioendienst.

De reden is, zo schrijven Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg, is dat er iets meer bedrijfsvoorheffing wordt afgehouden, zodat de gepensioneerden later bij hun belastingen niets of bijna niets meer hoeven bij te betalen of zelfs iets terugkrijgen.

Vroeger gebeurde dat dus wel. ‘Veel gepensioneerden hebben daar toen boos op gereageerd’, klinkt het bij de Pensioendienst en Financiën. ‘Dat wilden we vermijden. Wat nu afgehouden wordt, is uiteraard ook maar een voorschot. De definitieve afrekening wordt, onder meer op basis van je persoonlijke situatie, pas gemaakt op de belastingbrief.’

Ook Jurgen Masure, woordvoerder van minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS), heeft het over een nuloperatie.

Doordat er niet werd gecommuniceerd over de ingreep, veroorzaakten de dalende nettopensioenen wel onrust. Er staat enkel een bericht op de websites van de FOD Financiën en de Pensioendienst. ‘Wij zijn zelf pas laat op de hoogte gebracht’, zegt Vic Beullens van de Federale Pensioendienst.