Aantal coronabesmettingen stijgt fors in Brussel
Foto: belga, robin utrecht

Na een periode van dalingen is het gemiddelde aantal bevestigde coronabesmettingen per dag weer aan het stijgen. Vooral in Brussel stijgen de cijfers sterk.

In de periode van 30 december tot en met 5 januari is het aantal besmettingen gestegen met 4 procent tegenover de zeven voorgaande dagen, zo blijkt uit de recentste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen per dag gemeten over zeven dagen bedraagt nu 1.720,9. In totaal zijn nu al 660.703 besmettingen geregistreerd.

In Brussel kent het aantal besmettingen een forse groei. Daar werden in de voorbije periode van 7 dagen 1.273 besmettingen vastgesteld, 49 procent meer dan de week daarvoor. Ook in Waals-Brabant en in mindere mate in Vlaams-Brabant stijgen de cijfers sterk, met respectievelijk 22 en 13 procent. In Luik gaat het om een stijging met 22 procent.

De stijging komt niet als een verrassing. Viroloog Steven Van Gucht had vrijdag al aangegeven dat er mogelijk een toename aankwam. Het testbeleid is een verklaring: tijdens de kerstvakantie hebben minder mensen zich laten testen. Bovendien worden nu teruggekeerde reizigers getest.

Maar wat er precies aan de hand is in Brussel is ook voor de virologen nog niet duidelijk. Wel wijst het Sciensano rapport uit dat Brussel veel meer reizigers en dus ook positief geteste reizigers telde dan andere provincies. ‘50 procent stijging is veel, we bekijken wat daar net aan de hand is. We vermoeden alleszins dat daar heel veel mensen zijn teruggekeerd. We maken ons nog niet direct zorgen in die zin dat er nergens lange rijen mensen staan aan te schuiven om zich te laten testen. Mogelijk zit de stijging ook in administratie, mensen zonder Belgisch adres worden ook bij Brussel geteld,’ zegt professor biostatistiek Geert Molenberghs in Het Nieuwsblad.

DS VIDEO - Van Gucht: ‘Mogelijk dat er een nieuwe stijging optreedt van aantal nieuwe besmettingen’. Video: De Standaard

Het gemiddelde aantal overlijdens blijft wel nog afnemen en bedroeg tussen 30 december en 5 januari 62 per dag. Dat cijfer ligt 13,2 procent lager dan in de zeven voorgaande dagen. De teller van de overleden coronapatiënten in België sinds het begin van de crisis staat nu op 19.992.

Ook de trend van de ziekenhuisopnames is nog dalend. Dagelijks worden gemiddeld nog 130 patiënten opgenomen, een daling met 11 procent. Het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen is inmiddels weer onder de kaap van 2.000 gedaald: het zijn er nu nog 1.994, van wie 378 patiënten intensieve zorgen nodig hebben.

Het reproductiegetal, op basis van het aantal ziekenhuisopnames in ons land, ligt nu op 0,926. Kijkt men naar de besmettingen, dan ligt dat R-getal op 1,047.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig