Lier excuseert zich voor heksenverbrandingen
De ‘heksensteen’ toont waar de laatste heksenverbranding in Lier plaatsvond. Foto: Joren De Weerdt

Het stadsbestuur van Lier spreekt binnenkort officieel excuses uit voor drie veroordelingen voor zogenaamde hekserij eind 16de eeuw. De excuses komen er op vraag van een heemkundige vereniging, waar zich ook een nabestaande van een van de ‘heksen’ bij aansloot.

De stad is bovendien van plan een gedenksteen met de nodige historische context te plaatsen op de Grote Markt. Op de Lierse Grote Markt ligt nu al een ‘heksensteen’ op de plek waar volgens de overlevering ‘de laatste heks van Lier’ werd verbrand. Dat was ene Cathelyne Van den Bulcke, die op 20 januari 1590 op de brandstapel stierf nadat ze verklikt zou zijn geweest door lotgenoten Anneken Faes Brosis en Anna Cops - die daarom lichtere straffen kregen.

‘Die processen zijn destijds uitvoerig beschreven en er is een rechte lijn tussen het stadsbestuur van toen en nu’, zegt schepen van Musea, Roerend Erfgoed en Toerisme Rik Verwaest (N-VA). ‘Ook al is het intussen zo lang geleden dat er niemand meer rechtstreeks door gekwetst wordt, formele excuses zijn zeker nog op hun plaats.’ De excuses zullen gebeuren op de verjaardag van de terechtstelling, op woensdag 20 januari dus.

Grotere steen

De steen op de Grote Markt maakt binnenkort ook plaats voor een groter exemplaar met wat meer duiding. ‘We kunnen daar meegeven dat er gevaar schuilt in een overheid die zich laat leiden door geruchten en hysterie, maar ook dat de moed van één persoon een verschil kan maken’, zegt Verwaest. ‘Omdat Cathelyne ondanks folteringen weigerde om namen van andere ‘heksen’ te noemen om zichzelf te redden, eindigden de heksenvervolgingen in de regio Lier bij haar.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig