Overlegcomité laat één versoepeling toe: rijscholen mogen weer open
Foto: BELGA

Het Overlegcomité was vrijdag snel klaar met het bespreken van de coronamaatregelen. Zoals verwacht was er geen ruimte voor grote versoepelingen. Een kleine aanpassing komt er wel: de rijscholen mogen het werk volledig hervatten.

De rijlessen waren al sinds de verstrengingen van 30 oktober geschorst. Midden december kwam er echter al een eerste versoepeling. Theorielessen mogen sindsdien weer, net als rijlessen voor motorbestuurders en voor professionele bestuurders van bussen en vrachtwagens.

Dat vanaf volgende week alle lessen en examens hervat mogen worden, is een economische beslissing. Te veel mensen dreigden te laat een examen te kunnen afleggen, wat ook gevolgen zou hebben voor de transportsector.

Verder heeft het Overlegcomité vooral de huidige coronamaatregelen bevestigd. Het gaat dan bijvoorbeeld om de strenge controles op het naleven van de verplichte coronatest en quarantaine na een reis in een rode zone, die trouwens nog worden opgedreven. Die regels gelden nog tot zeker na de krokusvakantie, klinkt het.

De situatie in het onderwijs wordt strenger gemonitord. Zeker de quarantaine van schoolgaande jongeren, met speciale aandacht van jongeren uit buurlanden, moet worden gerespecteerd.

Tenslotte kreeg de Taskforce Vaccinatie, naar aanleiding van de beloofde extra vaccins, om het vaccineren ‘te versnellen en efficiënter te maken’. De Taskforce Testing moet eveneens de capaciteit optrekken.

Kerstvakantie

Een verdere versoepeling was niet aan de orde. De cijfers over de verspreiding van het virus liggen daarvoor nog te hoog. Bovendien lijkt het erop dat ons land mogelijk weer op een nieuw plateau afstevent. Daarbij komt nog dat de verspreiding van de Britse mutatie van het virus ook tot voorzichtigheid noopt.

De volgende bijeenkomst van het Overlegcomité is gepland voor vrijdag 22 januari. Tegen dan zou de impact van de kerstvakantie duidelijk moeten zijn. Afhankelijk van de evolutie van de verspreiding van het virus kunnen de maatregelen dan weer worden aangepast. Immomakelaars en niet-medische contactberoepen zoals kappers zouden dan eerst in beeld komen voor mogelijke versoepelingen.

Het Overlegcomité heeft de expertencommissie Gems alvast gevraagd om een tijdpad uit te tekenen voor de heropening en om aan te geven waar strengere protocollen en bijkomende sanitaire maatregelen nodig zijn, ‘om de heropening voor alle sectoren zo snel en efficiënt mogelijk te laten gebeuren’.

Verlenging steunmaatregelen

Eerder op de dag besliste het kernkabinet zoals verwacht om een aantal steunmaatregelen in het kader van corona voor werknemers en zwaar getroffen sectoren te verlengen. Het gaat onder meer over de bevriezing van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen tot eind februari.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in