Agent bezweken aan verwondingen na bestorming Capitool, politiechef stapt op
Commissaris Steven Sund. Foto: ISOPIX

De politie van het Amerikaanse Capitool in Washington DC heeft gemeld dat er een agent overleden is na de bestorming van het parlementsgebouw. Het dodental door de ongeregeldheden in Washington loopt daarmee op tot vijf. Het hoofd van de politiedienst, commissaris Steven Sund, neemt ontslag.

De overleden agent, Brian D. Sicknick, raakte gewond tijdens een confrontatie met betogers. Hij zakte in het politiekantoor in elkaar, zegt een politiewoordvoerster volgens NBC News. De agent overleed later in het ziekenhuis. De politie sprak eerder nog berichten tegen dat een politieman was overleden.

Tijdens de bestorming kwamen ook vier andere mensen om het leven. Het gaat onder meer om Trump-aanhanger Ashli Babbitt, die geraakt zou zijn door een politiekogel. Drie andere mensen overleden volgens de autoriteiten door ‘medische noodgevallen’. Meer details daarover werden nog altijd niet officieel vrijgegeven. Volgens Amerikaanse media is een van hen een 55-jarige man uit Alabama die aan een hartaanval overleden is. De andere twee zouden een 34-jarige vrouw en een 50-jarige man zijn.

Commissaris neemt ontslag

Ondertussen heeft het hoofd van de politiedienst van het Capitool ontslag genomen, melden Amerikaanse media. Commissaris Steven Sund zet een stap opzij nadat felle kritiek was gekomen op het optreden van de politie bij de bestorming van het parlementsgebouw.

Sund zal nog tot 16 januari in functie blijven, zo heeft een woordvoerder van de politie verduidelijkt aan NBC News.

Verschillende Amerikaanse politici hadden kritiek geuit op het optreden van de politie van het Capitool. Aanstaand president Joe Biden suggereerde dat actievoerders van Black Lives Matter veel harder zouden zijn aangepakt dan de Trump-aanhangers.

> Lees ook: ‘Zwarte betogers hadden zelfs trappen niet gehaald’

> Lees ook: Veiligheidsexpert vergelijkt met BLM-protest: ‘Het contrast is zonneklaar’

> Podcast: Zwarte dag kan keerpunt zijn voor Republikeinen

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, had ook opgeroepen tot het ontslag van de politiechef. Het hoofd van de vakbond had een ‘verandering aan de top’ geëist: agenten waren ‘gefrustreerd en gedemoraliseerd’ door het gebrek aan leiding dat hun reactie op de bestorming had ondermijnd.

Sund had donderdag in een verklaring nog aangegeven dat hij groot respect had voor zijn agenten, die een heroïsche prestatie hadden geleverd ‘gezien de situatie waarin ze zich bevonden’. ‘De gewelddadige aanval op het Capitool was anders dan wat ik ooit heb meegemaakt in mijn dertig jaar bij de ordediensten in Washington DC.’ Volgens Sund hadden zijn agenten wel een ‘robuust plan’ om de verwachte betoging aan te pakken, maar ‘deze massale rellen waren geen betogingen, het was crimineel oproerig gedrag’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig